Állítólag ugyanannyian szeretik a Fideszt

A kormánypárti Századvég szerint minden rendben van.

MTI
2016. 03. 05. 14:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kutatóintézet az MTI-hez szombaton eljuttatott közleményében kifejti, a kormánypártok a teljes népesség körében 34 százalékon, a biztos szavazók körében 46 százalékon állnak. Utóbbi kategóriában a Jobbiknál 23 százalékot, az MSZP-nél 14 százalékot, a Demokratikus Koalíciónál (DK) 9 százalékot, az LMP-nél 4 százalékot, az Együtt – Korszakváltók Pártjánál pedig 1 százalékot mutattak ki.

Kiemelik továbbá, hogy a felnőtt lakosság csaknem fele (49 százaléka) van kedvező véleménnyel Orbán Viktorról, akit a népszerűségi rangsorban Vona Gábor, a Jobbik elnöke és Schiffer András, az LMP társelnöke követ jelentősen lemaradva, egyformán 28 százalékos mutatóval.

Megjegyzik, továbbra is Gyurcsány Ferenc és Tóbiás József megítélése a legkevésbé kedvező, a DK vezetőjének esetében 17 százalék, az MSZP elnök-frakcióvezetőjénél pedig 15 százalék a pozitív vélemények aránya.

A felmérés készítői az elmúlt egy év szimpátiaadataira hivatkozva hangsúlyozzák, a vizsgált politikusok körében csupán a miniszterelnök népszerűsége növekedett trendszerűen, összesen 7 százalékponttal.

A Századvég adatai szerint az öt politikusból ebben az időszakban Vona Gábor népszerűsége csökkent a legnagyobb mértékben, 7 százalékponttal, míg Tóbiás Józsefé 3 százalékponttal, Schiffer Andrásé pedig 2 százalékponttal lett alacsonyabb. Ellenzéki oldalon kizárólag Gyurcsány Ferenc tudta növelni népszerűségét 1 százalékponttal.

A Századvég közölte, kutatását telefonos kérdőíves felméréssel végezte február 20–25. között, amelynek során ezer, véletlenszerűen kiválasztott felnőttet kérdezett meg. Tájékoztatásuk alapján az elemzésben közölt adatok legfeljebb plusz-mínusz 3,2 százalékponttal térhetnek el attól az eredménytől, amelyet az ország összes felnőtt lakosának megkérdezése eredményezett volna.

A Medián szerdán ugyanakkor azt közölte, hogy felmérése szerint a Fidesz támogatottsága a teljes szavazókorú népesség körében január óta 34-ről 32 százalékra csökkent.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.