Baj van Farkas érettségijével

A roma politikus állítja: 2001-ben végzett, az Oktatási Hivatal cáfolja.

Horváth Csaba László
2016. 03. 08. 19:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár évekig sikeresen titkolta Farkas Flórián miniszterelnöki biztos, hogy hol végezte középiskolai tanulmányait, végül megtörte a csendet, ám a jelek szerint ezúttal sem mondott igazat. Az első számú cigány politikus a Magyar Nemzet közérdekű adatigénylésére azt állította, hogy a Budakalász Gimnázium esti tagozatán végzett 2001-ben. Erről ugyanakkor hiteles másolatot nem mutatott. Kiderült, mindez nem véletlen. Az Index.hu információi szerint ugyanis nem szerezhetett államilag elismert érettségit a kormányoldali cigány politikus, ugyanis az Oktatási Hivatal (OH) 1998 óta létező országos nyilvántartásában – Központi Érettségi Bizonyítvány, Tanúsítvány és Törzslapkivonat Nyilvántartás – nem szerepel Farkas Flóriánra vonatkozó adat. Pedig ebben az adatbázisban mindenki megtalálható, aki 1998 után érettségizett. Mindezek alapján pedig úgy tűnik, a miniszterelnöki biztosnak valójában nincs államilag elismert érettségije.

Az újabb fejlemények tükrében számtalan kérdés merül fel. Elsősorban az, hogy ha valóban nem érettségizett Farkas Flórián, akkor hogyan szerezhetett diplomát az Eötvös Loránd Tudományegyetem Társadalomtudományi Karán.

A politikus végzettsége egyébként évek óta téma a sajtóban, ugyanis az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) egykori elnökének életrajzából rendhagyó módon hiányzott, hogy hol érettségizett. Noha számtalanszor tisztázhatta volna a találgatásokat, nem tette meg. A Magyar Hírlap már 2003-ban azok közé a parlamenti képviselők közé sorolta Farkast, akiknek nincs érettségije, de nem cáfolta a lapot. De akkor sem tisztázta végzettségi adatait, amikor 2012-ben kéttucatnyi roma fiatal és politikus követelte az ORÖ székháza előtt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.