Csak egy igénylés december óta

Újabb vagyontárgyat kérnek vissza az államtól az új szabály alapján.

Győr Ágnes
2016. 03. 01. 7:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint ismert, tavaly decemberben úgy módosították a jogszabályokat, hogy a vitatott tulajdonú javak esetén az MNV Zrt.-nek az igény kézhezvételétől számítva 63 napon belül összesítést kell küldenie a kulturális örökség védelméért felelős miniszternek (Lázár János – a szerk.). A végső szót az igény jogosságát illetően korábban az MNV Zrt. mondta ki. Tavaly év vége óta azonban az illetékes miniszternek lehetősége van előírni a zrt. által készített összesítés kiegészítését, illetve amennyiben az összesítés alapján nem bizonyított az állami tulajdon, harminc napon belül döntést hoz arról, hogy a vagyontárgyat visszaadják az igénylőnek.

Január közepén a Miniszterelnökséget vezető miniszter például Pieter Bruegel a Szépművészeti Múzeumban látható Keresztelő Szent János prédikációja című festménye esetén döntött úgy, hogy az kiadható a Batthyány-örökösöknek annak ellenére, hogy korábban az MNV Zrt. saját hatáskörben már háromszor is megállapította: a tulajdonjog az államé.

Azt, hogy a vitatott tulajdonú javak esetén ne az igénylő, hanem az állam legyen köteles minden kétséget kizáróan bizonyítani fennálló tulajdonjogát, még egy 2013-as törvénymódosítás tette lehetővé. Attól fogva a 2015-ös változtatásig az MNV Zrt.-hez húsz restitúciós igény érkezett összesen tizenhat érdemi ügyben. A vagyonkezelő tájékoztatása szerint hét ügyben adtak ki nemleges tulajdonosi nyilatkozatot, azaz látták úgy, hogy az állam tulajdonjoga nem bizonyított.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.