Egy szakértő borítja a bilit a kolontári katasztrófa ügyében

Pálos László erdőmérnök állítja: a tározó 135 százalékos túltöltése volt a gátszakadás oka.

MNO
2016. 03. 21. 10:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A gátszakadás pontos oka minden kétséget kizáróan a tározó túltöltése volt – írja Pálos László erdőmérnök, igazságügyi szakértő a vörösiszap-katasztrófa kapcsán. A Legfőbb Ügyészségnek megküldött szakértői véleménye kiegészítésében Pálos jelzi, hogy a vörösiszap kiömlésének kiváltó okát nem az altalajban kell keresni, hanem a gátban – olvasható a Magyar Hírlapban.

Hozzátette, hogy a „túltöltést kapzsiság idézte elő”, ugyanis a nem veszélyes hulladék tárolójában egyidejűleg helyezték el a vörösiszap-hulladékot a felhasználandó maró lúggal és a talajvízből a tározóba beemelt és szintén a termelési folyamatban felhasználni szánt vízzel.

Ez a vélemény azért is figyelemre méltó, hiszen a Veszprémi Törvényszék január 28-án első fokon született ítéletében szakértői véleményekre hivatkozva közölte, a katasztrófa oka „altalaj-eredetű stabilitásvesztés” volt, amely miatt a töltés tönkrement.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.