Egyelőre üres a körmendi sátortábor

A parlament holnap tárgyal a menekültügyi szabályok szigorításáról.

Markotay Csaba
2016. 03. 16. 6:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Továbbra sem kezdődött meg a sátortábor építése Szentgotthárdon, a közeli Körmenden pedig bár állnak a sátrak, egyelőre egyetlen illegális határátlépőt sem vittek oda. A Belügyminisztérium lapunkat még március elején arról tájékoztatta, hogy Szentgotthárdon a talajviszonyok alakulásától függ az ideiglenes befogadóállomás használatba vétele (ott a belvíz miatt nem tudtak hozzálátni a munkához), Körmenden azonban várhatóan két héten belül ismételten használatba vehető az ideiglenes nyitott befogadóállomás. Ez már lejárt, ennek ellenére hivatalosan semmit nem közöltek arról, hogy mikor érkezhetnek az első migránsok. Az ott élők közül viszont többen arról beszélnek, hogy Körmendre 20-a környékén már jöhetnek emberek – tudtuk meg helyiektől.

A kormány – a lakók megkérdezése nélkül – februárban döntött, hogy a két, osztrák határ mentén fekvő településen alakítanak ki újra sátortáborokat a migránsoknak. Körmenden és Szentgotthárdon tavaly nyáron, illetve ősszel már voltak ilyen táborok, de azokat gyakorlatilag nem használták, mert akiket oda vittek, azok rögtön tovább is indultak Ausztria felé. Most több száz fős befogadóállomást terveznek mindkét településen. Ideiglenesnek szánják ugyan a táborokat, de elképzelhető, hogy hosszabb távon is szükség lehet rájuk. Egyrészt azért, mert a déli és keleti határnál fekvő befogadóállomásokat bezárhatják, másrészt pedig már majdnem 50 állást hirdetett meg a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal Körmendre és Szentgotthárdra, ahová elsősorban szociális munkásokat keresnek. A rendőrség adatai szerint múlt hét péntektől vasárnapig 405-en lépték át illegálisan a déli határt, hétfőn pedig újabb 51 ember érkezett magyar területre. A határsértők között jelentős számban vannak magukat afgánnak, iráninak, pakisztáninak vagy valamely észak-afrikai országból származónak vallók, de jönnek olyan távoli helyekről is, mint Haiti vagy Srí Lanka.

– Migránsok zaklatták még február végén egy vonat utasait és kalauznőjét a budapesti Déli pályaudvaron – erről számolt be az állami tévé. A híradás szerint a rendőrség az eset miatt egy 24 éves szomáliai férfit keres garázdaság miatt. Mint elhangzott, február 28-án „négy-öt, észak-afrikai kinézetű migráns” szállt fel a Győrbe induló vonatra, ahol hangoskodtak, sértegették az utasokat, akik közül két nőt szóban és fizikailag is zaklattak. Amikor pedig a kalauznő megpróbálta rendreutasítani őket, őt is inzultálták – számolt be a csatorna. A történteket állítólag a biztonsági kamera is rögzítette, ennek alapján azonosították a csoport tagjait, akik a bicskei befogadóállomás lakói.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.