Éheznek a tranzitzónánál várakozó migránsok

Az állam nem gondoskodik róluk, de a civileknek és az ENSZ munkatársainak sem engedik.

MNO
2016. 03. 31. 14:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A korábbi száz fő helyett  nemrég már csak harmincan, szerdától pedig csak húszan léphetnek be a tranzitzónába, míg a kint rekedtek minden segítség, tehát élelem és takarók nélkül várakoznak.

Az oldal szerint a határon szolgálatot teljesítők egy ideig tűrték, hogy civilek élelmiszert dobáljanak át a kerítésen, ám végül elküldték őket, egy munkatársuk pedig tájékoztatta a segítőket, hogy ezzel szabálytalanságot követtek el. Az ENSZ-munkatársak érdeklődésére, miszerint a civilek csomagjait segítenének-e eljuttatni a tranzitzónában dolgozók a konténerek ajtóin keresztül, szintén nemleges választ érkezett. Az egyetlen mód – a helyszínen tájékoztató határrendész szerint –, ha a segítők a határátkelőn átlépve, a szerb határrendészet engedélyével Szerbián keresztül a magyar határvonalat átlépve sétálnak magyar területre, a magyar területen megépített határzár túlsó oldalára, tehát a szerb oldalról kell megközelíteni a határzárat.

Az oldal megkeresésére Simon Ernő, az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága szerint a magyar hatóságoknak kötelességük volna a várakozók ellátása, a belépés korlátozását a tranzitzónákba pedig aggályosnak tartja. Az ENSZ-főbiztosságot válaszra sem méltatták, noha több ízben megkereste a magyar hatóságokat azzal, hogy tegyék lehetővé a tranzitzónákban tartózkodó menedékkérők nemzetközi normák szerinti ellátását.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.