Elhallgatta a Nézőpont a tanárok melletti kiállást

A kormánynak nem tetsző információkról inkább hallgatott az intézet.

LD
2016. 03. 24. 19:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A válaszadók kétharmada szerint jogos a pedagógusok elégedetlensége – derült ki a Nézőpont Intézet februári VIP-jelentéséből, amit nem hozott nyilvánosságra, az eredményeket csak a megrendelőkhöz juttatva el. Egy hónapja az intézet elsősorban csak azt hangsúlyozta, hogy az ellenzékhez nem sikerült becsatornázni a pedagógustüntetések indulatait. A titkos jelentésről most az Index számolt be.

A megkérdezettek 44 százaléka nem vagy inkább nem értett egyet az alkotmány módosításával és a terrorveszélyhelyzet kihirdetésének lehetőségével. A rendelkezés ideiglenesen rendkívüli lépések bevezetését tette volna lehetővé a kormány számára: így többek közt azt is, hogy korlátozzák egy időre a sajtó szabad működését. A módosítást a megkérdezettek 42 százaléka támogatta. A teljes mértékben támogatók 17, a teljesen elutasítok 29 százaléknyian voltak.

A terrorveszélyhelyzet bevezetésének lehetőségéről egyébként a brüsszeli támadások után szerdán újra beszélt Orbán Viktor.

A felmérésből kiderült az is, hogy volt, ahol sikerült az emberek jókora részét megnyernie a kormánynak: tavaly szeptember óta előbb 70, majd 80 százalék fölé emelkedett a határzár támogatóinak aránya.

A közoktatás ügyében viszont szintén többen voltak azok, akik a kormánnyal szemben foglaltak állást: 43 százalék utasította el az eddig hozott reformokat, és 33 százalék támogatta csak. Hatvan százalék vélekedett úgy, hogy túlzott volt a közoktatás centralizálása. A pedagógusok elégedettségének jogosságát 65 százalék ismerte el és 19 vonta kétségbe. Rétvári Bence a héten közölte is, hogy nyárra teljesen megszűnik a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik). Beszámoltunk róla: Galló Istvánné (Pedagógusok Szakszervezete) viszont inkább úgy látja, hogy valójában csak más nevet fog kapni a szervezet, és az állami fenntartás nem változik meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.