Először látogathat magyar kormányfő Új-Zélandra

Az új külképviselet az év második felére érheti el a teljes működőképességet.

MNO
2016. 03. 29. 7:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még idén ellátogathat Új-Zélandra Orbán Viktor kormányfő – értesült a Népszabadság. Pénteken mi is beszámoltunk róla a lap korábbi cikkére hivatkozva: az Országgyűlés külügyi bizottsága támogatta, hogy az MTVA volt vezérigazgatója, Szabó László Zsolt legyen Magyarország wellingtoni nagykövete.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium a Népszabadsággal azt közölte: az új nagykövetségre a csendes-óceáni térségben kialakítandó hangsúlyosabb magyar jelenlét, az erősítendő kereskedelmi-kulturális kapcsolatok, valamint a számottevő új-zélandi magyar diaszpóra miatt van szükség. A tárca szerint azért Szabó alkalmas a feladatra, mert nemzetközi kapcsolatok szakon végzett, több nyelven beszél, és jól ismeri a térséget.

A minisztérium a költségekről nem nyilatkozott a Népszabadságnak, azt mondta, az épület kiválasztása még folyamatban van. A lap szerint viszont a külügyi bizottság előtt az hangzott el: négyszázmillió forintba kerülhet az új diplomáciai képviselet. Wellingtonban várhatóan négy diplomata és két adminisztratív munkatárs dolgozik majd. A külképviselet az év második felében érheti el a teljes működőképességet, ekkor lehet majd a hivatalos megnyitó, amelyen magas szintű látogatás várható. Magyar kormányfő eddig nem járt Új-Zélandon, külügyminiszter is csak 1990-ben, Jeszenszky Géza személyében.

Szabó László Zsolt 1999 és 2001 között az MTV elnöke volt, viszont bizalomvesztésre hivatkozva távoznia kellett. Ezután a canberrai nagykövetségen dolgozott kulturális attaséként. A kormányváltás után haza kényszerült térni, mert nyomozás indult több MTV-s ingatlan eladása és hűtlen kezelés gyanúja miatt. Az ügyészség ezt 2003-ban megszüntette, mondván, az MTV helyzete nem Szabó kötelességszegő magatartásának következménye volt. A korábbi MTV-elnök 2013 októberétől az MTVA vezérigazgatója volt, majd 2015 augusztusában benyújtotta lemondását.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.