Elválnak az Emmi és a Híd a munka világába útjai

A kedvezményezetteknek vissza kell fizetniük a lehívott támogatási összegeket.

MTI
2016. 03. 08. 19:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Emmi keddi, az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: több szabálytalansági gyanúbejelentést tettek az ORÖ felzárkózási projektje miatt, amelyek együttesen majdnem az önkormányzatra eső teljes támogatási összeget, több mint 1,6 milliárd forintot érintenek.

Közölték, a vizsgálatok alapján megállapítható: a projekt során létrehozott foglalkoztatási szövetkezet nem alkalmas arra, hogy ellássa a támogatási szerződésben meghatározott tevékenységet, ezért az Emmi – a folyamatban lévő vizsgálatok és szabálytalansági eljárások lefolytatása mellett – eláll a szerződéstől.

Felidézték, hogy a 2013 végén kötött támogatási szerződés célja az ORÖ által létrehozott foglalkoztatási szövetkezeten keresztül az ország leghátrányosabb területein élő, főként roma származású munkavállalók foglalkoztatásának elősegítése lett volna.

A Híd a munka világába program záró beszámolóját többszöri késedelem után, határidőn túl nyújtották be – olvasható a közleményben. Hozzátették: a minisztérium záró helyszíni ellenőrzései következtében a folyamatban lévő vizsgálatsorozat mellett megkezdték további szabálytalanságok gyanújának kivizsgálását is.

Az eljárásnak jelenleg több mint 23 gyanúpontja van. Az ORÖ által elszámolásra benyújtott tételek összege 1,6 milliárd forint, és a teljes elszámolási összeg esetében fennáll a szabálytalanság gyanúja – közölték.

A fő kedvezményezett ORÖ-re eső projektrész szinte teljes egészét érintő, nem megfelelő teljesítések gyanúja miatt a szövetkezet „a vállalt szakmai tevékenységek lényegi elemeit igazolhatóan sem megvalósítani, sem működtetni, sem fenntartani nem képes”, így a minisztérium a keddi nappal eláll a szerződéstől – írták.

Hozzáfűzték: az elállás jogkövetkezményeként a kedvezményezetteknek vissza kell fizetniük a lehívott támogatási összegeket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.