Erdő Péter: A feltámadás fényében felelősek vagyunk egymásért

A bíboros hangsúlyozta: húsvét öröme felelősségre szólít, de egyben erőt és reményt is ad.

MTI
2016. 03. 26. 20:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Húsvét vigíliáján Erdő Péter szentbeszédében hangsúlyozta: húsvét öröme felelősségre szólít, de egyben erőt és reményt is ad, mert „Isten minden jó igyekezetünkben szeretettel kísér minket”.

„A feltámadt Krisztus megjelenésekor azt mondja tanítványainak: »Ne féljetek!«, és ugyanezt mondja nekünk is, mert az élet és a szeretet lehetőségei meghaladják az emberi képzeletet, mert földi és örök életünk Istenben van elrejtve” – fogalmazott a bíboros.

A katolikus főpásztor Ferenc pápát idézve hangsúlyozta: „mivel ugyanaz az Atya teremtett minket, láthatatlan kötelékek kapcsolnak össze a világmindenség összes létezőjével”, egyetlen nagy családot alkotunk, „olyan emelkedett közösséget, amely szent, szerető és alázatos tiszteletre indít minket”.

Erdő Péter arra buzdította a híveket, hogy Krisztus szenvedésének gyásza után feltámadásának napján örüljenek együtt a feltámadt Krisztussal és az egész világgal, mert „Krisztus húsvétja az egész világ üdvössége, dicsőség az Isten mennyei boldogságában lévőknek, élet a hívőknek, feltámadás a halottaknak, vereség a pokol számára, és kudarc a látszólag győztes halálnak. [ ] Húsvét öröme szorosan összefügg a mi személyes sorsunkkal. Emeljük hát fel tekintetünket, és keressük, ami odafönt van Isten valóságában és szeretetének közösségében!”

Az ünnepi liturgia keretében Erdő Péter számos felnőttet keresztelt meg és részesített a bérmálás szentségében, a jelenlévő hívek pedig megújították keresztségi fogadalmaikat. A szertartás végén a hívek a bíboros vezetésével körmenetet tartottak a bazilika körül.

Nagyszombaton az egyház Krisztus szenvedéséről és haláláról elmélkedik. Az esti vigília szertartásával kezdődik a katolikus egyház legfontosabb ünnepe, a húsvét, amely a kereszténység legnagyobb örömhírét hirdeti: Jézus feltámadt a halálból, ezzel minden embert megváltott bűneitől, és mindenkit meghív az örök életre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.