Fel akarta gyújtani magát egy migráns nő a határon

Több mint tízezer illegális bevándorló várakozik a görög–macedón határon, sokan a sínekre ültek.

MTI
2016. 03. 02. 10:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Macedónia szerdán kétszer két órára megnyitotta a határát a migránsok előtt, a hatóságok éjfél és 2 óra, valamint 7 és 9 óra között összesen 170 szíriait és irakit engedtek át. Állítólag azért korlátozták ennyire az átengedhető bevándorlók számát, mert a balkáni migránsútvonal következő állomásának számító Szerbia sem enged be ennél több embert.

A migránsok kétségbeesését jól példázza, hogy egy középkorú nő szerdán megpróbálta felgyújtani magát Idomeniben. A media.mk szkopjei hírportál beszámolója szerint a láthatóan „súlyos pszichés állapotban” lévő nő idegösszeroppanást kapott, de a többi migránsnak sikerült megakadályoznia öngyilkossági kísérletét.

Az M1 aktuális csatorna helyszínen tartózkodó tudósítója arról számolt be, hogy sokan a sínekre ültek, akadályozva a nemzetközi vasútvonal működését. A síneket viszont amúgy sem igazán használták az utóbbi napokban, a nemzetközi személyforgalom a múlt hét óta szünetel, kedd délután azonban egy romlandó árut szállító tehervonat átmehetett a határon. A hatóságok olyan gyorsan nyitották ki és csukták vissza a határkaput, hogy a migránsoknak nem volt idejük átszökni.

A helyszíni tudósító azt is elmondta, hogy sok olyan bevándorló van, akinek nincsenek rendben a papírjai, Görögországban ugyanis mindenkinek január elsejei születési időpontot írtak be, ez pedig nem egyezik valós adataikkal.

A macedón hatóságok egyelőre nem jelentették be, hogy a nap folyamán megnyitják-e ismét az idomeni átkelőt. Szkopje viszont kedden több száz rendőrt és katonát telepített a Görögországgal közös határra annak érdekében, hogy ne ismétlődhessen meg a hétfőihez hasonló eset, amikor mintegy 300 migráns áttörte a határon épített kerítést, és megpróbált erőszakkal Macedóniába jutni.

Mint arról az MNO is beszámolt, hétfőn faltörő kossal törték át a kerítést a migránsok Idomeninél, a görög–macedón határon. Ezután macedón rendőrök könnygázzal és hanggránátokkal próbálták őket visszaszorítani, de sokan mégis átnyomultak macedón területre. Ők már Szerbia felé tartanak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.