Fél házzal működnek a tranzitzónák

Idei rekordszintjére ért hétfőn az illegális határátlépők száma.

Markotay Csaba
2016. 03. 30. 5:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Naponta átlagosan 30-an lépnek be a magyar–szerb, illetve a magyar–horvát határon kialakított tranzitzónákba, amelyek most átlagosan „fél házzal” működnek. A múlt pénteki adatok szerint ugyanis a röszkei, a tompai, a beremendi, illetve a letenyei tranzitzónában 95-en voltak, miközben a négy tranzitzónában létrehozott szállásokon összesen 200-an férnek el. Ezt közölte lapunk érdeklődésére a Belügyminisztérium. A tárca arra is felhívta a figyelmet, hogy a legtöbben Tompánál és Röszkénél jelentkeznek.

Korábban egyébként arról érkeztek hírek, hogy a tranzitzónák telítettek, a migránsok ugyanis ezeken keresztül igyekeznek Magyarországra, majd onnan nyugatra jutni. Az adatok szerint viszont aránylag gyorsan cserélődik a tranzitzónák létszáma, hiszen napi 30 ember érkezésével számolva a mostani, 95-ös létszámot három nap alatt el lehet érni, ennyi embernek kell tehát távoznia is onnan, hogy ne legyen ismét zsúfoltság.

A szabályok szerint a tranzitzónákban az a külföldi tartózkodhat, aki menedékjogi kérelmet nyújt be, és mindaddig ott is maradhat, amíg tart az eljárása, beleértve a bírósági felülvizsgálatot is. Ha négy hét alatt nem születik döntés az ügyében, akkor átszállítják a bevándorlási hivatalhoz tartozó befogadóállomások egyikébe. (A különleges bánásmódot igénylő személyek nem maradnak a zónákban. Ha például kísérő nélküli kiskorúról van szó, akkor gyermekvédelmi intézménybe viszik, továbbá rögtön befogadóállomásra kerülnek például a várandós nők vagy az idős emberek is). Az év eleje óta eltelt két és fél hónapban 773 menedékjogi kérelmet nyújtottak be a tranzitzónákban.

Közben rekordot döntött hétfőn azok száma, akik nem legálisan, a tranzitzónákon keresztül, hanem a zöldhatáron át jöttek az idén Magyarországra. A rendőrség tájékoztatása szerint 255 illegális határátlépőt fogtak el, ami jóval több, mint az utóbbi hetek nagyjából százas átlaga. Az eddigi 2016-os csúcs március 4-én volt, akkor 248-an érkeztek.

– Szükség esetén akár órákon belül több mint hatezer katonát tud mozgósítani a határok védelmére a Magyar Honvédség – közölte az állami tévében a vezérkari főnök. Benkő Tibor elmondta, emellett még el tudják látni a honvédség napi feladatait is, a laktanyákból ugyanis nem vihetnek ki mindenkit a határra, így például a légtérfelügyeletet, a légtérvédelmet ellátókat, a lokátorosokat, a híradóközpontosokat és az egészségügyi intézményekben dolgozókat sem. Azt is elárulta, hogy jelenleg több mint kétezer emberrel vesznek részt a déli határszakasz védelmének ellátásában.

Téma volt a parlamentben is a déli határszakasz védelme, ott azonban személyeskedésbe forduló vitáig jutott Apáti István (Jobbik) interpellációja. Az ellenzéki képviselő felidézte, hogy pártja támogatta a kerítésépítést, sőt az ötlet Ásotthalom jobbikos polgármesterétől származott, de ami az építkezésnél történt, az szerinte felveti a hűtlen kezelés és más bűncselekmények gyanúját. A belügyi tárca által kiadott elszámolásból ugyanis az derült ki, hogy a tételek egyik fele nehezen beazonosítható volt, például a 170 kilométer hosszan elkészült kerítéseknél hol tonnában, hol folyóméterben, hol darabszámban adták meg a mennyiségeket. A „látható” tételek pedig 5-8-szoros túlárazásról tanúskodnak. Példaként említette, hogy a pengésdrót 6-700 forintos bruttó folyóméteráron megvásárolható, de egyes esetekben 2800 forintot is kifizettek.

Válaszában Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára azt mondta, a tárcának a hónap végéig kell a tételes elszámolást elkészítenie, és minden kiadásról el is fognak számolni. Szerinte némelyek „az igazságot nehezen viselik el”, Apáti Istvánnak pedig azt mondta, fejezze be „a vádaskodásokat és gyanúsításokat”.

 

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.