Gáncs Péter: Az erőszakra nem válasz az erőszak

Jézus tanítása szerint ez nem lehet megoldás – jelentette ki az evangélikus egyház vezető püspöke.

MTI
2016. 03. 27. 13:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gáncs Péter felidézte, hogy az emberiség nem így képzelte a nagyhetet, hiszen Brüsszelben Európa és a világ is lelki sebeket kapott.

Ugyanakkor – folytatta – ebben a helyzetben fel kell tenni a jézusi kérdést: „Miért ütsz engem?” Vagyis arra kell törekedni, hogy megértsük az erőszak mozgatórugóit, és nem erőszakkal válaszolni – mondta Gáncs Péter. Húsvét éppen azt üzeni, hogy a feltámadott visszatér. De nem azért, hogy bosszút álljon, hanem hogy megbocsásson – tette hozzá.

A budapesti Deák téri evangélikus templomban tartott istentiszteletén a püspök hangsúlyozta, hogy a húsvét Isten és ember egymásra találásának csodája. Prédikációjában kiemelte: a húsvét akkor lesz igazi „ünnep az életünkben, ha egzisztenciálisan is érint minket”. Ezen a napon ugyanis nem egyszerűen Jézus távoli győzelméről hallunk, hanem „itt és most bennünk is megmozdulhat az élet, minket is megmozdíthat a föltámadottal való találkozás öröme, és ezt tovább is adhatjuk” – jelentette ki.

Az evangélikus elnök-püspök rámutatott: az igazi húsvét „kihallatszik belőlünk”, kihallatszik a templomból, kihallatszik az ünnepekből a hétköznapok felé, és kihallatszik az egyházból a világ felé, amelynek semmire sincs nagyobb szüksége, mint Jézus tanítására.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.