Habony mindent tagad

Továbbra sem tartja magát közszereplőnek a miniszterelnöki főtanácsadó.

MNO
2016. 03. 11. 8:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem született jogerős ítélet a Habony Árpád által az Index ellen indított perben, miután formai okokra hivatkozva a Fővárosi Ítélőtábla megszüntette a pert – számolt be róla az Index. Első fokon kimondták, hogy Habony közszereplő, így nem kell a beleegyezése a felvétele felhasználásához, a miniszterelnöki tanácsadó viszont fellebbezett. Hiába, mert a kereset augusztusi benyújtásakor kicsúszhatott a határidőből. Az Index mindenesetre újra leközölte a videót, amin Habony az Il Bacio di Stile áruház előtt sétál.

Nem végez szerinte közéleti tevékenységet

Fellebbezésében a közszereplő állította: téves az elsőfokú bíróság azon megállapítása, hogy a kormány vagy ő elismerte, részt vesz a kormányzati kommunikáció kialakításában. Közéleti tevékenységet sem végez és közfunkciót sem tölt be szerinte. Habony szerint csupán a sajtó cikkezik valótlanságokat, de ettől még nem minősül közszereplőnek. A tanácsadó megemlítette azt is, hogy nem áll jogviszonyban egyetlen kormányzati szervvel és személlyel sem.

Habony úgy vélte továbbá, hogy annak függvényében kell megítélni a közszereplőséget, hogy ki mit csinál épp, márpedig a sétálgatással nem valósít meg közszereplést.

 

Nem tudatosan bizonyította, hogy nem tiltották ki

A tanácsadó egyúttal tagadta, hogy az amerikai kitiltási botrány idején arccal a nyilvánosság elé lépett. „Amikor az USA-ból kiutasított személyek között a sajtóban teljesen alaptalanul felmerült a neve, a felperes nem lépett a nyilvánosság elé, és nem tett közé semmilyen közleményt vagy fényképet. Felperes vonatkozásában a nyilvánosság önkéntes és tudatos vállalása nem állapítható meg” – olvasható a fellebbezésben. A kitiltás tényét cáfoló fotó ugyanakkor készült, és a nyilvánosság elé került: Habony gyermekének anyja, a kormányfő Facebook-oldalát is kezelő Kaminski Fanny tette bárki által elérhetővé. A washingtoni Lincoln emlékmű előtt 2014 végén készült képpel azt kívánhatták bizonyítani, hogy Habony nincs az Egyesült Államokból kitiltottak között.

Habony továbbá a fellebbezésben arra is kitért: nincs rá bizonyíték, hogy a Mercedes gépkocsi, aminek volánja mögött egyébként korábban le is fényképezték, köthető lenne a személyéhez.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.