Holokauszttagadásért megbüntettek egy képviselőt

A Jobbik politikusának 750 ezer forintot kell kifizetnie.

MTI
2016. 03. 30. 14:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A részletfizetés elmulasztása esetén – mivel ez esetben a pénzbüntetés teljes összege esedékessé válik – a vádlottnak fogházban végrehajtandó szabadságvesztést kell letöltenie – tette hozzá Veszprémyné Szajkó Márta.

Kemecseiné Hársfalvi Klára, a másodfokú büntetőtanács elnöke szóbeli indokolása során kifejtette: Ágoston Tibor 2014 januárjában, amikor „hollókamuként” és „hollókasztként” beszélt a holokausztról egy nyilvános debreceni rendezvényen, megvalósította a nemzetiszocialista rendszerek bűneinek nyilvános tagadása bűntettet.

A megállapított tényállás szerint a Jobbik Magyarországért Mozgalom debreceni alapszervezete 2014. január 12-én a Don-kanyarnál elhunyt katonákra emlékezett Debrecenben, a Medgyessy sétányon lévő katonai emlékműnél. A rendezvényt 24 rendőr biztosította, az eseményen 30-40 hallgató vett részt. Közterület lévén a közelben bárki észlelhette az eseményt, így a rendezvény nagy nyilvánosság előtt zajlott.

A megemlékezésen többek között Ágoston Tibor, a Jobbik debreceni önkormányzati képviselője is felszólalt. A vádlott szándékos szótévesztéssel és gunyoros hangnemben a holokausztról azt mondta: „Magyarország 2014-ben két nagy rendezvényre, megemlékezésre készül. Az egyik a magyar áldozatok, a hősök, az elesettek, a másik pedig a hollókamu, bocsánat hollókaszt. Még mindig nem jó. A holokaszt – szándékos volt, elnézést kérek érte – és annak áldozataira való megemlékezés” – hangzott el a beszédben.

A beszédről készült videofelvételt valaki egy videomegosztó oldalra töltötte fel, ezáltal a beszédben tett kijelentésről, Ágoston Tibor sértő szavairól nagy nyilvánosság szerzett tudomást.

A kinyilatkozás alkalmas volt arra, hogy felháborodást, megbotránkozást váltson ki azokban, akik elkötelezettek az Alaptörvény által elismert és védett értékek mellett. A másodfokú bíróság sem tudta elfogadni a vádlott azon védekezését, miszerint ez csak egy szerencsétlen megfogalmazás volt – jelezte a törvényszék sajtótitkára.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.