Jobbik: Csak tűzoltás folyik a közoktatásban

A pedagógusok tüntetése jogos, a követeléseik mellett a párt továbbra is kiáll – mondta Dúró Dóra.

MTI
2016. 03. 12. 11:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Dúró Dóra, a Jobbik frakcióvezető-helyettese, az Országgyűlés kulturális bizottságának elnöke szombati budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: a pedagógusok tüntetése jogos, a követeléseik mellett a párt továbbra is kiáll, mert az oktatási rendszer a jelenlegi formájában nem tud választ adni a XXI. század kihívásaira. Hangsúlyozta, a Jobbik az oktatás területén is „valódi nemzeti konzultációt folytat”, ezért találkozott a héten Földesi Péterrel, a Széchenyi István Egyetem rektorával, Bardócz-Tódor Andrással, a Keresztény Pedagógus Társaság elnökével és Karlovitz János Tiborral, a Neveléstudományi Egyesület elnökével.

A megbeszéléseken arra jutottak, szükséges az alapfokú oktatás átalakítása, hogy a gyerekek újra szeressenek iskolába járni, és újra ők álljanak a közoktatás középpontjában – közölte, hozzátéve, azt is megállapították, hogy a felzárkóztatás gyakorlatilag nem működik most Magyarországon. 2008–2013 között a magyar állam 160 milliárdot költött felzárkóztatásra, miközben a hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek száma növekedett, így ez pénzkidobás – jelentette ki.

Azt mondta: a Fidesz által létrehozott Híd-program, amely arra szolgált volna, hogy a szakképzésbe vezető út legyen, „szintén zsákutca, és csődöt mondott”, mivel a programban részt vevők lemorzsolódása még magasabb arányú, mint a szakképzésben részt vevőké. A Jobbik szerint érdemi megoldást jelentene bentlakásos iskolák létrehozása azoknak a gyerekeknek, akiknek a családja az alapvető szükségleteket sem tudja kielégíteni – fűzte hozzá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.