Kampány az alkoholizálás ellen

A fiatalok négy százaléka már az iskolában is iszik.

Kuslits Szonja
2016. 03. 25. 12:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar emberek többsége sajnos nehezen kér segítséget, és hajlamos utat engedni a szorongásainak – mondta lapunknak Petke Zsolt pszichiáter, az Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet osztályvezető főorvosa. Kitért rá, hazánkban körülbelül 800 ezer és egymillió között mozog a veszélyeztetett alkoholbetegek száma, közülük pedig mindössze 5-7 százaléknyian kérnek segítséget, és vesznek részt valamilyen terápiában. A szakember tegnap A detox nem buli! elnevezésű kampány bemutatóján arra hívta fel a figyelmet: ahhoz, hogy valami változzon, nem elsősorban az ellátórendszert kell fejleszteni, helyette azt kell elérni, hogy a függők és környezetük gondolkodása és attitűdje alakuljon át. – Leginkább az elmagányosodás és az alacsony önértékelés vezet oda, hogy valaki folyamatosan a pohár után nyúl, sokaknál a gyermekkori családi, környezeti hatások tehetők felelőssé, de ezeken néhány hét alatt is változtathat egy csoportterápia – mondta Petke Zsolt.

A sajtótájékoztatón Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője arról beszélt, a fiatalok mára szinte sportot űznek az ivásból, sokan a lehető leggyorsabban a legtöbb alkoholt próbálják elfogyasztani. Kitért rá, hogy 2015-ben 29 ezer riasztást kaptak a mentők részegség miatt, az ilyen állapot 16 500 alkalommal balesetet, sérülést is okozott. Az adatok szerint a gyermekek 4 százaléka már az iskolában is fogyaszt alkoholt.

Bocskor Bíborka, a Magashegyi Underground nevű zenekar énekesnője – aki maga is támogatja a kampányt – elmondta, találkozott már olyan esettel, amikor életek mentek tönkre a függőség miatt. – Fontosnak tartom, hogy figyeljünk egymásra, a zenekarral mi 10 éve járjuk az országot, fesztiválozunk, és a koncerteken sok olyan fiatalt látok, akiknek nem sikerül mértéket tartani – mondta. Szerinte az emberek nagy részével előfordult már, annyira sokat ittak, hogy nem voltak urai saját testüknek és cselekedeteiknek, és ez főleg a lányok esetében lehet veszélyes. – Tőlem már többen is kértek segítséget. Sok olyan levelet kapok, amelyben arról írnak, hogy milyen függőségeik vannak, és miben segít nekik a zenénk. Két olyan, erősen alkoholfüggő embert is ismerek, akik hosszú ideje józanok, ilyenkor nagyon fontos az összefogás és a család segítsége – hangsúlyozta az énekesnő.

A detox nem buli! internetes kampánya során kisfilmeket, ismert emberekkel készült videókat tesznek közzé, de bárki feltöltheti saját kisfilmjét is arról, hogy mit jelent számára a mértéktartó és felelős alkoholfogyasztás.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.