Kárpátaljai óvodások iskolaválasztásáért lobbizik a Rákóczi Szövetség

170 nagycsoportot keresnek fel a Felső-Tisza-vidéken a magyar iskola választása érdekében.

MTI
2016. 03. 31. 6:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szervezet közleménye szerint e két napon, az ukrajnai általános iskolai beiratkozások előtt – a Felvidéken sikerrel működő beiratkozási programjának mintájára – Kárpátalja Felső-Tisza-vidékén 170 iskolakezdés előtt álló, magyarul beszélő óvodásának juttatja el ajándékcsomagját a szövetség, a szülőkhöz szóló magyariskola-választás mellett érvelő levelével együtt, különös tekintettel a régióban tapasztalható asszimilációs tendenciákra.

Mint írták, a Rákóczi Szövetség racionális és érzelmi érvekkel arra biztatja és bátorítja a kárpátaljai szülőket, hogy gyermekük felnőttként remélt boldogulása érdekében kárpátaljai magyar iskolát válasszanak, különös tekintettel az ott megszerezhető többlettudás és szélesebb kapcsolatrendszer lehetőségére, hiszen egy kárpátaljai magyar iskola a magyar nyelv és kultúra mellett az ukrán nyelv és kultúra magas szintű elsajátítását szintén biztosítja.

A Rákóczi Szövetség a megszólított családoknak megígéri, hogy magyar iskola választása esetén a szeptemberi iskolakezdést követően számíthatnak a szövetség és a magyar civil társadalom tízezer forint értékű beiratkozási ösztöndíjára. A gyermekek részére eljuttatott ajándékcsomag különböző iskolaszereket és az iskolakezdést segítő könyveket tartalmaz.

A szövetség partnereivel – Kárpátaljai Magyar Pedagógus Szövetség, helyi oktatási szakemberek – együtt arra törekszik, hogy az ukrán nyelvű óvodába járó, magyarul beszélő gyermekekhez is eljusson a csomag és az üzenet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.