Kedden tárgyalja az Ab a jegybanktörvényt

Talán már jövő héten kiderül, hogy elveszíti-e a jegybank pénze a „közvagyon jellegét”.

Wiedemann Tamás
2016. 03. 25. 17:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Alkotmánybíróság ma tette közzé honlapján a következő ülésének időpontját, e szerint jövő hét kedden tárgyalja a Magyar Nemzeti Bankról (MNB) és a Magyar Postáról szóló törvény módosítását.

A március 1-jén elfogadott jogszabály a jegybank esetében arról szól, hogy az MNB által létrehozott alapítványoknak juttatott vagyon „elveszíti közpénz jellegét”, vagyis annak felhasználásáról a közvéleményt már nem kell tájékoztatni.

Szintén ezen a napon fogadta el az Országgyűlés a Magyar Postát érintő törvénymódosítást, ami az egyetemes szolgáltatásokon kívül, vagyis lényegében a levélkihordáson kívül, a posta szinte minden szerződését kivenné az információs önrendelkezésről és információszabadságról szóló törvény hatálya alól.

Ez a gyakorlatban szinte ellehetetlenítené a közérdekű adatigényléseket, vagyis a 75 százalékban állami tulajdonú posta eltitkolhatná az üzleti tevékenységének nagy részét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.