Kifelé tartunk a gödörből?

Már nem a kelet-közép-európai országok a kontinens sereghajtói gyermekvállalás tekintetében.

Ruzsbaczky Zoltán
2016. 03. 16. 17:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Míg kontinensszerte több gyermek született 2014-ben, mint a kétezres évek elején, a magyarországi termékenységi adatok is azt mutatják, hogy felfelé indultunk a 2010-ben tapasztalható mélypontról. Az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat szerint ma egy szülőképes korú nőre hazánkban 1,44 gyerek jut, amivel ugyan még mindig a lista alsó harmadában vagyunk, de már előrelépést jelent a 2010-es 1,25-ös adathoz képest.

Az általunk megkérdezett szakértő ugyanakkor felhívta a figyelmünket: mindez nem jelenti azt, hogy több gyermek jönne világra hazánkban, a születések száma ugyanis valójában stagnál. Kapitány Balázs, a KSH Népességtudományi Kutatóintézetének igazgatóhelyettese kifejtette: azzal, hogy az 1975 körül született nagy létszámú generáció – az úgynevezett Ratkó-unokák – átlépik a 40 évet, egyre kevesebb a gyermekvállalási korban lévő nő, akik viszont arányaiban több gyermeket vállalnak, mint az utóbbi években – így jön ki a magasabb termékenységi mutató.

A valódi adatok Magyarországon ugyanakkor kedvezőbbek is lehetnek a statisztikákban megadottaknál, a szülőképes korban lévő nők egy része jelenleg ugyanis valójában nem él itthon, hanem külföldön dolgozik. Ezért aztán a 2014-ben megszületett 93 821 baba valójában kevesebb édesanyától származik, mint ahányan hivatalosan Magyarországra vannak bejelentve.

A kedden nyilvánosságra hozott Eurostat-jelentés szerint egyébként összesen 5,132 millió gyerek született 2014-ben az Európai Unió országaiban. A legtöbb jövevényt Franciaországban (819 300) regisztrálták, majd Nagy-Britannia (775 900), Németország (714 900), Olaszország (502 600) és Spanyolország (426 100) következik. A legmagasabb termékenységi arányszámokat Franciaországban (2,01), Írországban (1,94) és Svédországban (1,88) mutatták ki a statisztikusok.

Az eredmények rávilágítanak, hogy immár nem Kelet-Közép-Európában vállalják a nők a legkevesebb gyermeket, a lista utolsó helyeit átvették a mediterrán országok. A legalacsonyabb termékenységi értékeket Portugáliában (1,23), Görögországban (1,3), Cipruson (1,31), valamint Spanyolországban mérték. A déli országokban ráadásul tovább is várnak a családalapítással. Olaszországban tolódott ki legtovább ez az idő: ott átlagosan 30,7 évesen szülik meg első gyereküket a kismamák, de Spanyolországban is 30,6, Görögországban pedig kereken 30 ez a szám.

Kapitány Balázs mindezt nem csak gazdasági okokkal magyarázza (délen óriási a fiatalok munkanélkülisége, sokáig élnek egy fedél alatt a szülőkkel, és a bérlakásrendszer is kedvezőtlen), hanem kulturálisakkal is. Ezekben az országokban ugyanis jellemzően több feladat hárul a nőkre, így nehezebb is számukra a gyermekvállalás.

Az unión belül Bulgáriában szülnek legfiatalabban a nők, átlagosan 25,8 évesen. Őket Románia követi, ahol 26,1 évesen válnak anyává. Magyarországon átlagosan 27,7 évesek a hölgyek az első baba vállalásakor, de ez is az uniós átlag (28,8 év) alatt van. A viszonylag korai családalapításnak a gyökerei a szocialista időszakban keresendők: Kapitány Balázs szerint a keleti blokk országaiban annak idején elterjedt, hogy 25 évesen már szülővé „kell” válni, a teljes foglalkoztatottság miatt pedig azért sem kellett aggódni, hogy a gyermekvállalás után nem sikerül elhelyezkedni.

1990 után ugyanakkor a szocialista tábor útjai kétfelé váltak: Romániában, Bulgáriában és például Ukrajnában átlagosan hamarabb vállalnak gyermeket, a termékenység viszont alacsony, hiszen nagyon sokan megelégszenek egyetlen utóddal is. Magyarországon, Csehországban és Szlovákiában viszont tovább várunk, ám jellemzően nagyobb családot is szeretnénk. A mostani adatok alapján viszont úgy tűnik, ez nem feltétlenül sikerül, a termékenység Bulgáriában 1,53, Romániában 1,52 volt, mely mutatók egyaránt magasabbak a magyarnál.

Érdekesség, hogy Franciaország nemcsak a legtöbb gyermekkel, hanem a legmagasabb termékenységi mutatóval (2,01) is büszkélkedhet. Sokan – egyébként tévesen – kizárólag a bevándorlók magas gyermekvállalási kedvével magyarázzák ezt, ugyanakkor arra a szakértő is felhívta a figyelmet, hogy az index az őshonos franciáknál is valahol 1,8 körül található.

A bevándorlás mellett egyébként pont a magas születésszám az egyik oka annak, hogy a galloknál évente mintegy kétszázezerrel többen jelennek meg a munkaerőpiacon, mint ahányan elhagyják azt. Mivel a francia gazdaság kevéssé tudja tartani ezt a tempót, a munkanélküliség komoly problémákat okoz a párizsi kormánynak.

Fordított a helyzet Németországban, ahol most készülnek nyugdíjba vonulni a háború utáni baby boom népes generációjának tagjai, ezért ott munkaerőhiánnyal küszködnek. Ezt kívánták sokan a migránsok tömeges beengedésével ellensúlyozni.

Bár nem európai uniós tagállam, az állandó csatlakozási mizéria miatt mégis érdekesek a török mutatók. Kapitány Balázs kitért rá: az ottani nők éveken át átlagosan két gyermeknek adtak életet, amivel nem ütöttek el túlzottan a legtermékenyebb európai országoktól. Csakhogy az utóbbi esztendőkben ez az arány megindult felfelé, „ami már komoly kérdéseket vet fel azzal kapcsolatban, hogy a demográfiai különbségek miatt Törökország integrációja mennyire kivitelezhető” – állítja Kapitány Balázs.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.