Kilépne az unióból? Megvédené a termőföldet? Nosza!

Csütörtökön lehet, hogy három kérdést is elkaszál az NVB. Nálunk azonban már most „népszavazhat”.

LD
2016. 03. 30. 14:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Három országos népszavazási kezdeményezésről is dönt csütörtökön a Nemzeti Választási Bizottság, miután Patyi András elnök összehívta a testület soron következő ülését.

Így az Országos Horvát Önkormányzatban megüresedett mandátum kiadása mellett a nyilvános ülésen eldőlhet az is, lesz-e népszavazás az Európai Unióból való kilépésről, az alapjövedelem bevezetéséről, esetleg a termőföld megvédéséről.

Ismét kiderülhet, valós-e az, amiről Patyi András elnök a Magyar Nemzetnek adott február eleji interjújában beszélt, hogy „Magyarországon nagyon megengedő a szabályozás”, és itthon nem nehéz népszavazást tartani – legalábbis olyan országokhoz képest, ahol nem létezik ez az intézmény. Patyi szerint a választópolgárokra van bízva, képesek-e egy olyan kérdés megfogalmazására, ami megfelel a választópolgári és jogalkotói egyértelműség követelményének, tiltott tárgykörbe sem esik, és népszavazási eljárás sem folyik azonos tárgyban. Patyi szerint az NVB által nem hitelesített kérdések ezeknek a kritériumoknak nem felelnek meg, és pártatlan döntéshozatali folyamatról van szó.

Kapjon-e minden magyar állampolgár, aki bejelentett lakóhellyel rendelkezik, havi nettó százezret, míg a gyermeket váró édesanyák havi nettó kétszázezret? Erről rendezne népszavazást a választási bizottság honlapja szerint az Opre Roma – Cigány Demokrata Néppárt, miután március 4-én sikerrel nyújtotta be kezdeményezését.

Három nappal később Halász József magánszemély adta be kérdését, ami arra vonatkozik: kezdeményezze-e az Országgyűlés hazánk kilépését az Európai Unióból?

A Jobbik március 9-én beadott kezdeményezése pedig a termőföldekről népszavaztatna: fogadjon-e el az Országgyűlés határozatot, melyben felkéri a kormányt uniós csatlakozási szerződésünk módosításának kezdeményezésére? Ennek az lenne a célja, hogy a magyar termőföld csak belföldi magyar állampolgároké lehessen, kivéve az államot, az önkormányzatokat és az egyházakat.

A választási bizottság február 29-én döntött az ismertebb kezdeményezések hitelesítéséről: elfogadták mind a kormány kezdeményezését a kötelező betelepítés elutasítására vonatkozóan, mind Erdösi Lászlóné magánszemélyét a kiskereskedelmi üzletek zárva tartásával kapcsolatban. Az MSZP-s Nyakó István ugyanerre vonatkozó kérdését elutasították. Szerdán számoltunk be róla: újabb segítséget kaphatott Erdösiné azzal, hogy bár két nappal kérdése leadása előtt, vasárnap kért engedélyt az adatvédelmi hatóságtól adatkezelésre (húsz ember aláírása kellett a benyújtáshoz), hétfőn ezt már meg is kapta. Nyakó Istvánnak ugyanez tíz, Lukács Zoltánnak pedig huszonkét napjába került.

A minden állampolgárnak alanyi jogon járó juttatás, vagyis az alapjövedelem kérdésével több cikkben is foglalkoztunk már, ezeket itt és itt olvashatja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.