Kitiltották a borászokat, de most visszakoztak

Tábor István közölte, a Tokaji Március kapuit megnyitja minden újságíró előtt.

LD
2016. 03. 21. 12:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hogy a tokaji borvidék és az ország ne szenvedje kárát „egy szűk szakmai kör csatározásának”, a Tokaji Március kapuit megnyitják minden újságíró és szakmai szereplő előtt – írta hétvégi közleményében a Trinety Media Kft.-t képviselő Tábor István. A múlt héten beszámoltunk róla: Szabó Edit, Tóth Rita és Ercsey Dániel borszakemberek kritikus véleményüknek adtak hangot a Facebookon, mire kitiltották őket a Winelovers rendezvényeiről. Mindhárman a Furmint Februárt alapító Kézdy Dániel oldalán jelezték: koppintásnak tartják a Winelovers, illetve a Tokaji Március nevek használatát. Utóbbi korábban Tokaj Grand volt, a hónapneves változat pedig Kézdyék szerint hasonlított a Furmint Februáréra, előbbi pedig a #winelover közösség elnevezésére.

Tábor István pénteki közleményében azt írta: a Winelovers rendezvényszervező csoport valójában egyeztetett első kampánya előtt a #winelover közösség „vezető magyarországi személyiségével”, Gabrovits Lottéval. A Trinety Media Kft. ügyvezetője szerint Gabrovits a levelet továbbította Luiz Alberto alapítónak, aki áldását adta a névhasználatra. Tóth erre Facebook-oldalán ugyanakkor azt válaszolta: Alberto kérésének megfelelően egyértelművé teszi, hogy a rendezvénysorozat nevére valójában nem bólintott rá Alberto. Tóth azt is közölte, hogy 2014 februárja óta ő a közösség kinevezett nagykövete. Ezek után hétfőn Tábor cáfolta a cáfolatot: 2013-as levelezéssel bizonyította a Mandiner.bornak, hogy igenis volt egyeztetés. Arról egyelőre nincs hír, hogy Tóth cáfolta volna-e már a cáfolat cáfolatát.

Tábor azt is írta, hogy Kézdy tudott a Tokaj Grand átnevezéséről korábban is, és akkor nem emelt kifogást ellene. Mint közölte, nem volt elég körültekintő, kommunikációs hibát követett el, a Tokaji Március kapuja pedig nyitva áll minden szakmai szereplő és újságíró előtt. (Szabó a Borsmenta.hu főszerkesztője, Ercsey pedig a Wine Sofáé.) Az ügyvezető azt írta, jó szándékát tettekkel is nyomatékosítja, ezért a Trinety Media Kft. licitál majd az idei nagy tokaji borárverésen, egyetértve a Tokaji Borlovagrend céljaival. Utóbbiból Ercsey a történtek miatt lépett ki: a Mandiner.bor számolt be arról, hogy Tábor a borlovagrenddel tiltatta ki a három személyt a rendezvényekről.

A korábbiakhoz hasonlóan Tábor most is egy latin idézettel illusztrálta szavait: mint írta, „oneste vivere, alterum non laedere, suum cuique tribuere”, azaz „élj tisztességesen, senkit ne sérts, kinek-kinek add meg a magáét”. Korábban a Mandiner.bor megkeresésére csak annyit mondott a kitiltással kapcsolatban: „nihil in terra sine causa fit”, vagyis „semmi nem történik ok nélkül a földön”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.