Kopaszok az NVI-nél: húsz feljelentés történt

A feljelentések népszavazás rendje elleni bűntett miatt érkeztek.

MTI
2016. 03. 01. 15:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tájékoztatás szerint népszavazás rendje elleni bűntett miatt mintegy húsz feljelentés érkezett, amelyek alapján a Fővárosi Főügyészség kedden feljelentés-kiegészítést rendelt el. Annak lefolytatásával a főügyészség a Budapesti Rendőr-főkapitányságot bízta meg.

Mint írták, a feljelentés kiegészítéséről egy adott ügyben akkor dönt a hatóság, ha a feljelentésben szereplő adatok alapján a nyomozás elrendeléséről vagy a feljelentés elutasításáról nem lehet megnyugtatóan állást foglalni. A feljelentés kiegészítése során az azt végző hatóság adatokat szerezhet be, illetve meghallgathatja a feljelentőt is.

A feljelentés-kiegészítés határideje 15 nap, ez indokolt esetben további 15 nappal meghosszabbítható. Eredményéről, azaz a feljelentésről hozott érdemi döntésről a nyomozó hatóság adhat majd tájékoztatást – tette hozzá a főügyészség.

Múlt héten kedd délelőtt tömegjelenet volt az NVI Alkotmány utcai épületénél, többen vártak ugyanis arra, hogy a Kúria honlapján megjelenjen a végzés arról, a bíróság elutasítja-e a vasárnapi boltzár ügyében benyújtott népszavazási kezdeményezést. Az épületben megjelentek arra vártak, hogy a bírósági elutasítás után elsőként adhassák le saját kérdésüket. A kérdést végül elsőként Erdösi Lászlóné tudta leadni, négy másodperccel megelőzve Nyakó István MSZP-s politikust; a szocialisták szerint mindez úgy fordulhatott elő, hogy több „kopasz férfi” akadályozta politikusukat.

A székháznál történtek miatt Nyakó István kifogást nyújtott be a Nemzeti Választási Bizottsághoz. A testület hétfői ülésén a kifogásnak részben helyt adva megállapította, hogy a székházban tartózkodó ismeretlen személyek, akik nyilatkozatuk ellenére nem országos népszavazási kezdeményezés benyújtása céljából érkeztek az NVI-hez, magatartásukkal megsértették a választás tisztaságának megőrzése, az esélyegyenlőség és a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás választási alapelvét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.