Lázár az MNB mellett

A jogszabály szerint a jegybank nem működik törvényesen.

Hutter Marianna
2016. 03. 05. 7:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Élénk vita folyik a Magyar Nemzeti Bankról, miután kedden a parlament korlátozta a nyilvánosságot a bank által létrehozott alapítványokról. Ezeknek a bank több száz milliárd forintot adott a nyereségéből, amit a törvény szerint nem tehetne. Az e heti kormányinfón megkérdeztük Lázár Jánost, mit szól ehhez. Kérdéseinket és a Miniszterelnökséget vezető miniszter válaszait közöljük.

– A Magyar Nemzeti Bank (MNB) százszázalékos tulajdonosa a magyar állam, a tulajdonosi jog gyakorlója nem más, mint a nemzetgazdasági miniszter, Varga Mihály. Miért hagyják, hogy az MNB évek óta törvénytelenül költse el a nyereségét? A törvényben fel van sorolva ugyanis, mire költheti ezt az MNB: vagy a központi költségvetésbe, vagy a saját eredménytartalékába kell visszaforgatnia. Ehhez képest műkincsek vagy ingatlanok vásárlására költi, alapítványokon keresztül. Terveznek-e tenni valamit ennek a felszámolására?
– Tudomásom szerint a jegybankban keletkező nyereségnek a felhasználása teljesen jogszerűen, törvényes keretek között zajlik, semmi törvénytelen nincs benne, ön rosszul tudja.

– Azt állítja, hogy a nyereségből nem fedezik ezeket a kiadásokat?
– Az a cég döntésén múlik, nem? És a nemzeti bank egy részvénytársaság, nem?

– De törvénybe van foglalva, hogy mire költhet.
– De a törvényeket, ha elolvassa, annak teljes egészében megfelel akár az, hogy a jegybank alapítványt hozzon létre, akár az, hogy gazdasági társaságai legyenek.

– De ezt csak a beszedett bírságokból finanszírozhatja, semmi másból.
– Nem így van, olvassa el pontosan a törvényt!

– Akkor hogy van pontosan? Segítsen!
– Kisasszony, én szívesen segítek önnek, de ha megengedi, a kérdéseire válaszolnék. Nagyon izgalmas, hogy a jegybanktörvényből kikérdez mint vizsgabiztos, de nem vagyok a jegybank bankára, nem vagyok a jegybank vezetője, nyugodtan forduljon hozzájuk bizalommal. És a kormány nevében nagyon kevés kérdésben tudok segíteni önnek. Mit tegyek még? Higgye el, hogy a jegybank törvényesen végzi a munkáját! Az lehet, hogy önöknek nem tetszik, de attól még az törvényes.

– Tehát azt állítja, hogy törvényesen végzik a munkájukat.
– Igen, azt állítom.

Torba Tamás közgazdász lapunkban korábban összefoglalta, törvényesen mit tehet az MNB a nyereségével. A jegybanktörvény negyedik részének 41. szakasz 147. § (1) bekezdése többek közt azt rendeli: „Az MNB a külföldi pénznemben fennálló követeléseinek és kötelezettségeinek a tárgyév utolsó napján érvényes hivatalos árfolyamon történő értékeléséből származó árfolyamnyereséget, illetve árfolyamveszteséget a forintárfolyam kiegyenlítési tartalékába köteles helyezni.” Az MNB eredményének felosztásáról a törvény második fejezet 8. részének 12. §-a alapján az igazgatósága határoz, aki dönthet az osztalék kifizetése mellett a (4) bekezdés (b) pontja szerint („Az igazgatóság felelős [ ] az osztalék fizetéséről való döntés meghozatalában”). Mindez azt jelenti, ha az MNB nyereséges, akkor a nyereséget vagy kifizeti osztalékként egyedüli részvényesének, a magyar államnak, vagy eredménytartalékba helyezi.

Az ötödik rész 51. szakasza az MNB bevételeiről rendelkezik, és a 170. § (2) alapján az MNB számára megfizetett bírság összegével megegyező összeget a (3) bekezdés szerinti célokra fordít, az e célra fel nem használt összeget az eredménytartalék javára kell elszámolni. Az említett (3) bekezdés értelmében az MNB által kiszabott bírságból származó bevétel többek közt „(d) alapítványi támogatásra [ ] fordítható”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.