Letette az esküt Salgótarján ellenzéki polgármestere

A település idei költségvetését is elfogadta csütörtökön a város közgyűlése.

MTI
2016. 03. 10. 14:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A zsúfolásig megtelt közgyűlési teremben az ülés elején esküt tett Fekete Zsolt (MSZP–DK–Tarjáni Városlakó Egyesület) polgármester, aki nagy fölénnyel nyerte meg február 28-án a szocialista Dóra Ottó polgármester halála miatt kiírt időközi önkormányzati választást.

Hiller István (MSZP), az Országgyűlés alelnöke arról beszélt, hogy azon a vasárnapon az egész ország Salgótarjánra figyelt, a város pedig „országos ünnepet ült”. „Aki demokrata, büszke önökre” – mondta. Hozzátette, reméli, hogy a város érdekében összefogva képviselő, polgármester és testület egyaránt szem előtt tartja azt, amit a város szavazópolgárainak meghatározó többsége egyértelműen akart, és azt kívánta, a vitákat lezárva együtt tudjanak dolgozni a fejlődésért, a sikerért.

Szabó Sándor kormánymegbízott azt mondta, a kormányhivatal az összes lehetséges segítséget megadja a munkához, mint tették eddig is, és a baloldal „Menjünk tovább!” választási szlogenjére utalva fontosnak nevezte, hogy „együtt menjünk tovább”.

Skuczi Nándor (Fidesz–KDNP), a Nógrád Megyei Önkormányzat elnöke arra hívta fel Fekete Zsolt figyelmét, hogy övé a salgótarjáni polgárok többségének bizalma és övé a salgótarjániak egészéért való felelősség. A várost építő, a fejlődését szolgáló, a salgótarjáni családok helyzetét támogató munkájuk során minden, az értékrendünkkel nem ütköző cselekvésükben számíthatnak támogatásunkra, tevékenységüket folyamatosan figyelemmel fogjuk kísérni – mondta.

Az ülésen részt vett Becsó Zsolt, a térség fideszes országgyűlési képviselője is.

Fekete Zsolt az eseményen egyebek mellett Dóra Ottó korábbi polgármester szavait idézte: vissza kell térni a politika szó eredeti jelentéséhez, ami azt jelenti, hogy részt veszünk a város ügyeiben, teszünk a városért. Azt mondta, számára mindig fontos marad a kompromisszumkészség, és Salgótarján minden lakójának együttműködésére éppúgy számít, mint az országos és a megyei szervekkel, vezetőkkel, képviselőkkel folytatott közös munkára. Beszédét azzal zárta: „megyünk tovább, Salgótarján!”

A közgyűlés elfogadta a város idei költségvetését. Salgótarján egyensúlyosan beterjesztett 2016. évi költségvetésében 2,6 milliárd forintot különítettek el felhalmozási célra, ezen belül 2,4 milliárdot közvetlen beruházásokra és felújításokra. A likviditási hitellel korrigált bevételi főösszeg 9 milliárd 298 millió forint. Helyi adóbevételből 1,5 milliárd forinttal számolnak.

Fekete Zsolt a büdzséről elmondta: a tervezett projektek megvalósításuk esetén erőteljes vagyonnövekedést eredményeznek, a beruházások és felújítások révén a város jelentős fejlődést fog elérni, vagyona bővül.

Közölte, január elsején a pénzintézetekkel szembeni adósságállomány 267 millió forint volt, ami tízéves futamidejű hitelekből áll.

Általánosságban a polgármester úgy értékelte, hogy a nagy ellátási feladatokhoz a szükséges pénz a költségvetésben rendelkezésre áll, ugyanakkor a felhasználható források korlátozottsága miatt az intézmények, társaságok vezetőitől a hatékonyabb, takarékosabb gazdálkodást, az előirányzati korlátok betartását várják el.

A költségvetés tárgyalása fél óráig sem tartott. A Fidesz–KDNP-frakció előzetesen jelezte, hogy tagjai nem fogadják el, mert a büdzsé szerintük nem valós számokat és jelentős megszorításokat tartalmaz. A Jobbik képviselője is azt közölte, hogy nem támogatja a javaslatot az elvonások miatt.

A büdzsét végül kérdés, észrevétel, vita nélkül, 8 igen szavazattal, 6 nem ellenében fogadták el.

A képviselők csütörtökön egyhangúlag megválasztották Huszár Mátét (MSZP) Salgótarján alpolgármesterévé.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.