Lezárhatják az MTA kutatóreaktorát

Úgy tűnik, nincs pénz új fűtőelemekre.

MNO
2016. 03. 11. 7:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Három év múlva, 2019-ben lezárhatják az MTA kutatóreaktorát a Világgazdaság szerint. Nincs pénz ugyanis új fűtőelemekre, a helyzet pedig most érte el a csúcspontot: az eladó orosz Tvel tizenöt év alatt több mint a hússzosorára emelte a termék árát. Ez így már megközelíti a világpiaci szintet. Egy múlt évi árajánlat szerint így a 222 fűtőelemre 3,7 milliárd forintot kellene kiadni.

A BME oktatóreaktora is a Tveltől vásárolt a lap szerint, de egyelőre még megúszta. „A mi létesítményünk századakkora teljesítményű, mint az MTA-é, és nem is működtetjük folyamatosan, így a fűtőelemei is lassabban használódnak. Még tíz évig jók” – mondta a Nukleáris Technikai Intézet megbízott igazgatója, Czifrus Szabolcs.

Az MTA bízik a létesítmény további működtetésében annak nemzetgazdasági előnyei miatt, ezért bízik a kormány segítségében. Az idő mindenesetre sürgető, hisz az új fűtőelemek beszerzése is nagyjából egy évet vehet igénybe. A reaktor működési engedélye egyébként jelenleg 2023-ig szólna, a leszerelés pedig a fűtőanyagok elszállítása nélkül is 1,2 milliárd forint lenne, azzal együtt pedig további hatmilliárd mehetne el rá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.