Megvezették a választási bizottságot?

Lebeszélték az NVB tagjait a külső „kopaszos” videó megnézéséről, ezért döntöttek másként.

MNO
2016. 03. 31. 6:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Abba az irányba ment az egész, hogy ne mozizzon a testület feleslegesen, meg nem nyomozó hatóság” – mondta a HVG.hu-nak az egyik bizottsághoz közeli forrás azzal kapcsolatban, hogy miképpen próbálták meg a testületet befolyásolni abban, hogy felesleges megtekinteniük a választási iroda előtti történéseket rögzítő felvételeket. „Patyi elnökként többek közt olyanokat mondott a tagoknak, hogy ők »nem közterület-felügyelők«, minek foglalkoznának azzal, hogy mi történt a választási iroda kapuján kívül. Az is elhangzott többféle fordulattal – méghozzá Pálffy Ilonával együtt –, hogy a benti események számítanak, azt vizsgálják, mi zajlott az NVI épületében, főként az érkeztető időpecsétnél” – mondta egy bizottsághoz közeli másik forrás a portálnak, utalva Patyi Andrásnak, a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elnökének és Pálffy Ilonának, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnökének szerepére utalva.

A HVG.hu írása szerint névtelenséget kérő forrásaik egymástól függetlenül ugyanazt állították: a bizottság több tagja úgy érzi, szándékosan befolyásolták őket, hogy ne tartsák fontosnak a felvételeket, ezért szavazták le a megtekintését a bizottsági ülésen. A portál úgy tudja, hogy ez feszültséget is generált a bizottság tagjai közt, és többen egyértelművé tették a testület tagjai közti kommunikációban: ha nem „vezetik meg” őket, és a február 29-i ülésen látják a felvételeket, akkor más döntést hoznak – vagyis az egész ügy más irányt vesz, és talán nem is kötött volna ki a Kúrián, ahol úgy ítélték meg, valóban akadályozták Nyakó Istvánt abban, hogy leadhassa népszavazási kezdeményezését a vasárnapi zárva tartásról.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.