Milliárdos pénzcsapoknál a „kormánykedvenc”

A letelepedési üzletben nem maradt olyan főszereplő, akit ne lehetne kapcsolatba hozni Habony Árpáddal.

MNO
2016. 03. 17. 10:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyarországon letelepedési kötvényeket forgalmazó három vezető vállalkozással is hírbe hozható a hivatalosan kormánykapcsolatokkal nem rendelkező Habony Árpád – bogozta ki a szálakat legfrissebb számában a Heti Válasz. Az írás szerint a Hungary State Special Debt Found (HSSDF), a VolDan Investment Limited és az Arton Capital Hungary Pénzügyi Tanácsadó Kft. különböző módokon kapcsolható a kormánytanácsadóként nyilvántartott Habonyhoz – bár ezt a státust a kabinet tagadja. Ráadásul a három cég közül kettő is adóparadicsomban van bejegyezve, amelyek ellen – legalábbis szavakban – az Orbán-kormány kivont szablyával hirdetett harcot. A hetilap a Magyar Nemzet egy korábbi cikkére hivatkozva azt írja, hogy a három társaság 2015-ig nagyjából 3300 fő számára értékesített letelepedési kötvényeket, fejenként akár 80-90 ezer eurós bevételt és hatalmas hasznot elkönyvelve magának, ahelyett hogy ez az állam kasszáját gazdagította volna.

Ami a cégeket illeti, a Heti Válasz szerint még a HSSDF körül a legkevesebb a titok, a zömében kínaiak letelepítését végző társaság mögött a magyar vegyipari óriás BorsodChemet birtokló Wanhua-csoport menedzsmentje áll, s úgy kapcsolódik Habonyhoz, hogy a HSSDF kínai vezérkara a tanácsadóként nyilvántartott Habony közreműködésével akarta megvásárolni a TV2-t a német ProSiebenSat.1-csoporttól még 2013-ban, de a német fél nem díjazta az ötletet.

A VolDant a lap úgy köti Habonyhoz – „Keresd a nőt!” jeligével –, hogy a cég, bár liechtensteini tulajdonúnak tünteti fel magát, valójában Michael Gagel és Shabtai Michaeli vállalkozók itteni infrastruktúráját és embereit használja kötvénybizniszhez, utóbbiak családtagjai viszont olyan befolyásos asszonyokkal állnak szoros kapcsolatban (a Facebook alapján) mint Rogán Cecília, Vajna Tímea, Kökény-Szalai Vivien (Andy Vajna TV2-jének új hírfőnöke), az Orbán Viktor internetes megjelenését koordináló Kaminski Fanny (Habony Árpád gyermekének édesanyja) és Nagy Boglárka festőművész (Habony jelenlegi barátnője).

A harmadik cég, az Arton Capital pedig úgy kerül a képbe, hogy a társaságot ügyvédként az a Kosik Kristóf képviseli, aki megszerezte a 888.hu doménnevet Habonynak, illetve dolgozott a Fidesz parlamenti képviselőcsoportjának és Belváros-Lipótváros önkormányzati cégeinek is Rogán Antal frakcióvezetői, illetve polgármesteri időszakában – írja a Heti Válasz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.