Mit csináltak Matolcsyék az MKB aukcióján?

Az árverésen állítólag az MNB hat Pallas Athéné Alapítványa vett részt, és rengeteg festményt vettek.

MNO
2016. 03. 03. 13:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Soóky Marietta, a Nagyházi Galéria és Aukciósház tulajdonosa a HVG-nek elmondta, az árverés technikai lebonyolítását ők végezték az MKB főépületében, de a szervező a bank volt, a meghívottak körét is a pénzintézet állította össze. Az árverés hírét Rubovszky Éva, a gyűjtemény kurátora megerősítette a HVG-nek.

Az ügylettel kapcsolatban keresték az MKB tulajdonosi jogait gyakorló MNB-t, ám érdemi válasz nem érkezett. Mindenesetre a lapnak MKB-s forrásaik elárulták, az aukcióra a jegybank hat Pallas Athéné Alapítványát hívták meg, és hozzávetőleg egymilliárd forintos becsérték folyt be.

Noha a HVG-nek az árverés hírét Rubovszky Éva megerősítette, az MKB csütörtöki, szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményében azt állítja, hamis és félrevezető állításokat közölt a lap, a bank ugyanis egyetlen műalkotástól sem vált meg. Azt írják: „Az MKB zártkörű, meghívásos versenytárgyalást tartott, amely a műtárgypiacon teljesen bevett eszköznek számít. Különösen akkor, ha a gyűjtemény tulajdonosát az a szándék vezérli, hogy hiteles információt kapjon gyűjteményének piaci értékéről, illetve akkor, ha egy esetleges értékesítési szándék esetén gondoskodni kíván annak későbbi sorsáról.”

Ismert, a parlament kedden kivételes eljárásban korlátozta az MNB tulajdonában álló gazdasági társaságok és alapítványok adatainak megismerhetőségét. Ennek fényében, ha a HVG állítása igaznak bizonyul, és az aukció valóban megtörtént, mi több, a Pallas Athéné Alapítványok vásárolták meg a műtárgyakat, ennek mikéntjéről nem sokat lehet megtudni majd a jövőben, hacsak Áder János államfő végül meg nem vétózza a törvényt, amire egyébként a Magyar Nemzet értesülései szerint van esély.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.