Módosítaná a népszavazási törvényt az LMP

A javaslat szerint az érvényességi küszöb is alacsonyabb lenne.

MTI
2016. 03. 05. 11:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Schiffer András társelnök-frakcióvezető szombati budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: vissza kell adni a népszavazás intézményét az embereknek, ezért „leporolták” az erről szóló korábbi javaslataikat, többek között az alaptörvény ezt célzó megváltoztatását. Javaslatukat azonban egyelőre nem nyújtják be, kedden egyeztetnének róla a többi képviselőcsoporttal.

Ferenczi István, az LMP elnökségi tagja kijelentette: pártja a közvetlen demokrácia híve, ezért az alaptörvényben is egyenrangúvá tenné a közvetlen hatalomgyakorlást és azt, ha ez a jog választott képviselők által érvényesül.

Azt is lehetővé tennék, hogy a kezdeményezők az aláírásgyűjtés során versenghessenek, bizonyítva kérdésük létjogosultságát, és „ne a blokkolóóráknál”. Hangsúlyozta ugyanakkor: a nép által kezdeményezett kérdést nem előzhetné be a kormány, itt fenntartanák a moratóriumot.

Lazítanának a helyi szinten szabályozott kezdeményezői korlátokon, és az érvényességi küszöböt is alacsonyabban határoznák meg. Rögzítenék azt is, hogy az alaptörvény módosításáról vagy új alkotmány elfogadásáról megerősítő népszavazást kell tartani, és visszaállítanák a népi kezdeményezés intézményét is.

Az LMP emellett regisztráltatná a népszavazási kampányban résztvevőket, arra kötelezné a kezdeményezőket, hogy az Állami Számvevőszék honlapján vezessék kampányszámlájukat, és tiltanák állami szervek részvételét a kampányban.

A törvényességi felügyeletet is „megtisztítanák” – jelentette ki –, ismét négy évre adnának mandátumot a választási szervek parlament által választott tagjainak. Aki a megelőző négy évben például kormánytag volt vagy parlamenti képviselő, ne lehessen az országos választási bizottság tagja – ismertette javaslatukat az LMP elnökségi tagja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.