Nagyon sok kis Klik jön majd létre?

Valódi változásról akkor lehetne beszélni, ha a kormány tárgyalna a pedagógusok pontjairól – vallják az érdekképviseletek vezetői.

kn
2016. 03. 23. 10:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egy dolog, hogy megszűnik Klebelsberg Intézményfenntartó Központot (Klik), a tanárlázadás alapvető okai nem szűnnek meg, marad a központi, állami irányítás – válaszolta Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke a Hír Televíziónak arra a kérdésre, hogy mi kell még a megfelelő párbeszédhez a pedagógusok és a kormány között. Mendrey kifejtette, egyelőre nem lát különbséget, 20 milliárdért megszűnik a központi irányítást végző egyik szervezet, majd létrejön egy másik, amely vélhetően ugyanúgy a központi irányítást fogja végezni.

A március 30-ai tüntetés kapcsán elmondta, bár megértik az elkeseredettségükben tiltakozó kollégáikat, a PDSZ a munkabeszüntetést polgári engedetlenség helyett jogszerű keretek között szeretné megoldani. A társadalmi értetlenkedés kapcsán, miszerint mit akarnak még a pedagógusok, hisz úgy tűnik, csökken a diákok terhe, megszűnik a Klik, Mendrey azt mondta, igen, megindult valami, de az állami fenntartás axiómája nem változik, mindössze átfestik a cégért.

Szerinte akkor lehetne valódi változásról beszélni, ha „kinyílna” a Köznevelési Kerekasztal, és befogadnák a Civil Közoktatási platformot, tárgyalnának arról a 12 pontról, melyet letettek az asztalra. Egyelőre azonban arról van szó, hogy még válaszra sem méltatták a pedagógusokat. Szerinte a bejelentett kísérleteknek csak a tűzoltás, látszattevékenység, figyelemelterelés a céljuk. Amíg viszont nem érnek el tényleges eredményt, tiltakozó akciókra kell számítani.

A miskolci Herman Ottó Gimnázium közalkalmazotti tanácsának elnöke kedden fenntartásait hangoztatta. „Igazán nem vagyunk nagyon optimisták ezekkel a bejelentésekkel kapcsolatban ( ) 30-án 8 órától 9 óráig polgári engedetlenség formájában lesz megtartva az egyórás munkabeszüntetés. Amiről azonban tudnia kell a dolgozóknak, hogy ennek lehetnek jogi következményei. ( ) Bár jogilag az elbocsátás is beleférhet, az egyáltalán nem valósulhat meg egy egyórás munkabeszüntetés alkalmával” – mondta el Pilz Olivér.

Üdvözli a kormány döntését a Klik megszüntetéséről a Magyar Önkormányzatok Szövetsége, és a hatékony közoktatás megteremtése érdekében érdemi konzultációt vár az oktatás ügyében – közölte a szervezet szerdán az MTI-vel. Gémesi György, a szövetség elnöke és Wittinghoff Tamás, a polgármesteri tagozat elnöke a közleményben azt írta: a közoktatás „államosítása” előtt számos alkalommal felhívták a kormány figyelmét a folyamat előkészítetlenségére és veszélyeire.

Egyúttal sajnálattal állapították meg, hogy a szövetség véleményét, állásfoglalásait és konkrét javaslatait figyelmen kívül hagyva született meg a döntés az állam intézményfenntartó szerepét betöltő szervezet létrehozásáról, és mára beigazolódtak korábban jelzett aggodalmaik. Jelezték, a szövetség üdvözli a kormány döntését a Klik megszűnésével kapcsolatban, mert ezzel a kormány – mint írták – „belátta, hogy a közoktatás állami irányítására, fenntartására létrehozott mamutszervezet képtelen megvalósítani a jövő generációjának versenyképes oktatásával kapcsolatos kormányzati törekvéseket”.

A szövetség reményét fejezte ki, hogy „a kialakult válságos helyzetben a pártpolitikai szándékok helyett a józan ész politikája kerekedik felül, és esély lesz egy új kezdetre a közoktatásban”. Ennek érdekében felajánlották tapasztalataikat, együttműködésüket „egy hatékony, a korábbi változások értékeit is megtartó közoktatás, köznevelés megteremtésért”. Ennek érdekében kezdeményezik „a korábban és jelenleg sem fellelhető érdemi és valós konzultációt” az érintett szakmai, civil szervezetek, az állam és valamennyi önkormányzati szövetség részvételével.

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) visszavonja azt a kezdeményezését, hogy a pedagógusok március 30-án délután 4 óra után fejezzék ki véleményüket a köznevelés helyzetéről – jelentette be Galló Istvánné, a PSZ elnöke szerdai budapesti sajtótájékoztatón. Lépésüket azzal indokolta, hogy nem akarják megosztani a pedagógusokat, hiszen a Tanítanék mozgalom várhatóan akciót hirdet aznap reggelre. Galló Istvánné azt mondta: a szabad véleménynyilvánításra vonatkozó álláspontjukat fenntartják, és nem mondtak le a sztrájk megszervezéséről sem, ha nem sikerül megállapodni.

Az érdekvédő elmondta: a sztrájkbizottság 25 pontos követeléséről folytatott tárgyalásokon szó volt a a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ megszüntetéséről is. Nem tudják, „miért szaladtak előre”, de a bejelentés nagyon jól hangzott – közölte, hozzátéve: a problémákat maga a Klik testesíti meg.

A PSZ elnöke kiemelte: a hír nem jó, nem egy Klik lesz, hanem nagyon sok kis Klik, de az állami fenntartás nem szűnik meg, és továbbra sem látják az intézmények szervezeti és szakmai önállóságának biztosítását, a várható jogosítványokat. Az intézmények továbbra is ebben a rendszerben működnének, a keretgazdálkodás szabályai szerint. A munkaviszony létesítését és megszüntetését kivéve a munkáltatói és gazdálkodási jogukat az intézmények a tervek szerint visszakaphatják. Ugyanakkor a fenntartótól továbbra sem válik el az intézmény, ami a működtetés legnagyobb problémája – jegyezte meg.

Kardinális kérdésnek nevezte a tanulók terhelésének csökkentését, a nemzeti alaptanterv átdolgozását. Hangsúlyozta, jogszabályokban kell garanciát adni arra, hogy az ígéreteket be is tartják. A pedagógusok munkaterheléséről Galló Istvánné azt mondta: a kötelező 22 óra visszaállításához ragaszkodnak, de ez kemény csata, mert a kormány nem támogatja. A 32 órás kötelező munkaidőt ugyanakkor valószínűleg megszüntetik majd – jelezte, hozzátéve: van pozitív elmozdulás, a kormány szándéka megvan a változtatásra, de az irány nem mindegy.

Kitért arra is, hogy nagyon türelmetlenek a pedagógusok, sokan úgy érzik, a kormány időt húz. A kerekasztalt munkabizottságnak tekintik, de megállapodás csak a sztrájkbizottságban lehet – közölte.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.