Orbán Viktor fizetésének kétszeresét keresik a főerdészek

A huszonkét állami erdőtársaság közül mindössze kettő vezetője kap kevesebbet a kormányfőnél.

MNO
2016. 03. 29. 9:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Január közepén derült ki a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) és az Állami Számvevőszék jelentéséből, hogy milyen pazarlóan költekeznek az erdőtársaságok, most arról is értesülhettünk, a főerdészek hány milliót kapnak havonta. A Népszabadság kikérte az állami tulajdonú vállalatok bérezési adatait, hogy megtudja, milyen különbségek vannak a legmagasabb, illetve legalacsonyabb fizetések között.

A magas bérek annak a tavaly szeptemberben született kormánydöntésnek a következményei, amely lehetővé tette, hogy a pénzügyi szektorban ­havi bruttó 5 millió, az energiaszolgáltatóknál és a kiemelt stratégiai jelentő­ségű cégeknél 4 millió, a többi állami vállalatnál 3 millió forint legyen az alapbér plafonja. A változtatást azzal indokolták, hogy az állami cégvezetők bérét közelíteni kell a piaci bérekhez. Például a Magyar Villamos Művek (MVM), a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV), a Szerencsejáték Zrt. és a MÁV vezetője is ötmillió forintnál többet kap. Ám az nem teljesen világos, hogy a nagyjából felerészt közmunkásokat foglalkoztató erdőtársaságok vezetői után hol kapkodnának.

Mint kiderül a Népszabadság által közölt adatokból, a főerdészek nem jártak rosszul a rendelettel: heten havonta 3 millió forintot keresnek, még a mind­össze 89 embert alkalmazó Veszprémi ­Erdőgazdaság Zrt. vezetője, ­Schumacher Ferenc is 2,75 millió forintot vihet haza. A huszonkét állami erdőtársaság közül mindössze kettő vezetője kap kevesebbet a havi 1,5 millió forintot kereső kormányfőnél, tizenhétnél a vezérigazgató fizetése meghaladja az Orbán Viktor által meghirdetett 2 millió forintos plafont.

A lap kíváncsi volt arra is, hogy más állami cégek vezetőinek és legkevesebbet kereső dolgozóinak bére között mekkora a különbség. A Honvédelmi Minisztérium cégeinél öt-hatszoros differenciákat látni, az állami tulajdonú vízműveknél pedig nyolc-kilencszeres a különbség. A Szerencsejáték Zrt.-nél már hússzoros, a MÁV és a Magyar Posta pedig negyvenötszörös különbséget is megtűr. Ez egyébként a lehetséges maximum, hiszen a minimálbér összege 111 ezer forint, és egyetlen állami cég irányítója sem kereshet többet 5 milliónál.

Az erdőtársaságoknál tetten érhető huszonhétszeres fizetéskülönbség viszont erősen eltúlzottnak tűnik, kiváltképpen úgy, hogy jellemzően néhány száz embert foglalkoztatnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.