Ráhúznák az önkormányzatokra a klikes rendszert

Lázár János és a belügy is tagadja, hogy a kormány az önkormányzati rendszer átalakítását tervezné.

MNO
2016. 03. 02. 11:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tízezer ember kerülne utcára, megszűnne a polgármesterek önállósága, a települések többségén nem lenne hivatali ügyintézés, ha a kormány a Hatékony helyi közigazgatás című stratégiai elemzés készítőinek javaslatai alapján a közoktatás mintájára centralizálná a közigazgatást – írja a Népszabadság. A lap beszámolója szerint Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter február 15-én a parlamentben Hegedűs Lorántné jobbikos képviselő kérdésére tagadta, hogy a kormány az önkormányzati rendszer átalakítását tervezné. Lázár arról is szólt, hogy nem ismeri az átalakításról szóló dokumentum tartalmát. Ezt állították a Népszabadságnak az önkormányzati rendszer gazdájának számító Belügyminisztériumban is.

A tervezet készítői a kormány által favorizált ASP informatikai rendszerre építik javasolt változtatásaikat. A terv lényege, hogy olyan központokat hoznának létre, ahol koncentráltan elvégezhetők azok a feladatok, amelyeket ma a hivatalok látnak el. A változtatásokra a lap értesülései szerint azért van szükség, mert az önkormányzatok „korrupciós és eladósodási hajlama nem csökkent”. A dokumentum Pintér Sándort idézi, aki korábban úgy fogalmazott: „Ha az önkormányzatok magukat nem tudják eladósítani, akkor eladósítják a vállalataikat.”

A lap szerint nem téved, aki egyfajta „közigazgatási Klik” létrehozásának a tervét olvassa ki az iratból. A dokumentum azt javasolja, hogy „a helyi hivatalok feladatait fokozatosan adja át a kormányablakoknak, és kezdődjön el egy központi ügyintézési rendszer kiépítése. Mindezt azokkal a helyi hivatalokban dolgozó ügyintézőkkel végeztetnék el, akiket a központi ügyintézés bevezetésekor kirúgnának. Persze csak a választások után” – írja a Népszabadság.

Az önkormányzati szövetségek egyébként tiltakoznak a terv ellen. Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének fideszes elnöke szerint a kormány által sokat hangoztatott önkormányzati eladósodást sem szabad fetisizálni. Schmidt úgy véli, nem indokolt a tervezetben szereplő centralizálás.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.