Rendvédelmiek ködös jövőképe

Életpályamodell hiányában csökken az érdeklődés a hivatás iránt.

Buzna Viktor
2016. 03. 09. 11:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szolgálati lakás, lakbértámogatás, kamatmentes kölcsön és üdülési csekk – részletesen sorolta egy korábbi számában a Magyar Idők, milyen juttatásokat ad a rendőrség a dolgozóinak. Az ORFK által küldött válaszai ellenére a kormánypárti napilap cikke mégis a szomorú valóságról szólt: egyre fogyatkozik rendőrjelöltek száma. Öt éve négyszeres volt a túljelentkezés a rendészeti szakközépiskolák képzéseire, majd 2015-ben ez az arány 2,6-szeresre csökkent. Az idén szeptemberben induló évfolyamra pedig, a korábbi 1200 hallgató helyett, érdeklődés hiányában, csak 1009-et vettek fel. Hogy a fiatalok körében miért veszít népszerűségéből a rendőri életpálya, azt a cikk nem részletezi.

Tavaly decemberben jelentős részben eltörölte a kormány annak az új életpályamodellnek a tervét, amellyel éppen a rendőri hivatást szerették volna vonzóbbá tenni. A rendvédelmi és honvédségi dolgozók életpályamodellje – amelyre 44 milliárdot szánt a kormány – a béremelés mellett lakhatási támogatásokat és új biztosítási rendszer bevezetését is tervezte, utóbbi kettőről azonban lemondtak.

A Fidesz egész évben dicsekszik vele, learatja a politikai hasznot, majd az utolsó pillanatban az egészet visszaveszi – így kommentálta a történteket tavaly decemberben Harangozó Tamás, az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottságának szocialista alelnöke. Megkeresésünkre elmondta, nemcsak a rendvédelmi állományt, de az egész Országgyűlést becsapták. A parlament ugyanis úgy szavazta meg majdnem egyhangú többséggel a rendvédelmi szervek új életpályamodelljét, hogy a béremelés után a következő két pillért, az említett lakhatási támogatásokat és egy új biztosítási rendszer bevezetését is megígérték.

A rendőrségnél, illetve a katasztrófavédelemnél dolgozó forrásaink szerint az állomány továbbra is bízik az új lakástámogatások bevezetésében. A vezetők részéről szerintük „ködösítés” zajlik, a szervezeten belüli kommunikáció alapján ugyanis a programot folytathatják.

Valóban zajlanak informális tárgyalások a háttérben – nyilatkozta lapunknak Kucsera Miklós, a Magyar Rendvédelmi Kar büntetés-végrehajtási tagozatának elnöke, és hozzátette, az állomány több tagja csalódott az ígért támogatások visszavonása miatt. (Kucsera Miklós a Független Büntetés-végrehajtási Szakszervezetek Országos Szövetsége főtitkáraként nyilatkozott lapunknak, a tévedésért elnézést kérünk.) A vezetők nem tudnak mit mondani az embereknek, hiszen ők sem hallottak semmi konkrétat – folytatta Kucsera. Szerinte az új életpályamodell befejezését a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) bevezetése hiúsította meg. A csok azonban nem megoldás a rendészeti dolgozók számára, munkakörülményeik és fizetésük mellett ugyanis többségük nem tud több gyermeket vállalni. A Belügyminisztériumban van szándék a további támogatásokra, azonban forrás egyelőre nincs – folytatta Kucsera, aki elmondta, a legutóbbi ígéretek szerint 2017-ben vezethetnek be újabb kedvezményt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.