Róna nem tud a jegybank feljelentéséről

Úgy tűnik, mégsem perelte be a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Róna Pétert.

Magyar Nemzet
2016. 03. 10. 12:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Úgy tűnik, mégsem perelte be a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Róna Pétert, a jegybank volt felügyelőbizottsági (fb) tagját. Az MNB még két éve, 2014 áprilisában adott ki egy közleményt, amelyben azt állították, hogy büntetőfeljelentést tesznek Róna Péter ellen. – Nem tudom, hogy végül megtették-e a feljelentést, de a mai napig nem kaptam hivatalos értesítést ezzel kapcsolatban – mondta lapunknak Róna. Az ügy előzménye az volt, hogy az Index megszellőztette: az MNB-nél 2013. december közepén egy kétpontos, igen költséges igazgatósági határozat született. Az egyik pont szerint a jegybank 50 milliárd forintért vásárolhat ingatlanokat, hogy megvalósíthassa oktatási programját. A másik a jegybank és a tulajdonában lévő ingatlanok felújítására ad engedélyt 40 milliárd forint értékben. Az összesen 90 milliárdos döntés nemcsak összegét tekintve volt különös, hanem azért is, mert a 2014 februárjában bejelentett 30 milliárdos, műkincs-visszavásárlási céllal létrehozott Értéktár programmal és a 10 milliárdos, egyebek mellett PhD-ösztöndíjrendszert is tartalmazó Közgondolkodási programmal szemben az ingatlankeret felállításáról az MNB egyáltalán nem adott ki közleményt. Sőt, az egyik ingatlanvásárlásról a jegybank már azelőtt döntött, hogy a pénzköltést lehetővé tevő igazgatósági határozat megszületett volna. Mindezzel kapcsolatban Róna Péter az ATV-ben úgy nyilatkozott, hogy a cikkben foglalt állítások túlnyomó része helytálló, és a felügyelőbizottság azon a véleményen volt, hogy az MNB működése nem jogszerű, így a jegybank törvényi felhatalmazás nélkül vásárolt – többek között – hegedűt és képzőművészeti alkotásokat.

Az Átlátszó.hu éppen a héten hozta nyilvánosságra az MNB igazgatótanácsának 2013–2014-es határozatait, amelyből kiderült, hogy a jegybank 2014 januárjában döntött a hegedűvásárlásról. A felügyelőbizottsági jelentés azzal zárul, hogy „az MNB nem alapvető feladataihoz tartozó tevékenységei körében külön szabályozás volna indokolt a jogalkotó részéről”, vagyis úgy tűnik, hogy Róna Péter nem állított valótlanságokat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.