Rosszul járhatnak a magyar diplomaták

Már elérhető az új külügyi törvény tervezete.

MNO
2016. 03. 02. 8:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint írják, a legnagyobb sérelem az, hogy a tartós külszolgálaton lévők nem kapják majd a belföldi illetményüket, ami eddig a köztisztviselői besorolásuknak megfelelően akkor is járt nekik, amikor külföldön teljesítettek szolgálatot. A tervezet szerint a javadalmazásuk mostantól kezdve kizárólag devizaellátmányból és költségtérítésből állna, a devizaellátmányba beleszámítanák a beosztás és a szolgálati idő szerinti besorolást, az állomáshely diplomáciai fontosságát és élhetőségét.

Emellett a tervezetből kiolvasható, hogy csökkenne a jövedelemmel nem rendelkező élettárs utáni ellátmánypótlék mértéke, és megváltoztatják a költségtérítések rendszerét egyetlen költségtérítés-átalányt létrehozva – teszik hozzá.

A portál információi szerint a Külgazdasági és Külügyminisztérium karrierdiplomatái komolyan aggódnak amiatt, hogy a rendszer átalakításával sokkal rosszabbul járnak.

A tandíjtámogatás például korábban hárommilliós éves tandíjig nyolcvanszázalékos intenzitású volt (2,4 millió forint), és például egy ötmilliósnál hatvan százalék (2,55 millió), ami lehetővé tette, hogy a diplomaták azokba a nemzetközi iskolákba járassák a gyerekeiket, ahová más nagykövetségek alkalmazottainak a gyerekei is jártak – írják.

Az új törvénytervezet azonban úgy fogalmaz: ha a megállapított éves iskoláztatási költségtérítési alap másfélszerese nem éri el az éves tandíj mértékét, akkor a minisztérium mérlegelheti, hogy a költségtérítést kiegészíti.

A tervezet indoklásában a társadalmi igazságosságra hivatkoznak, szerintük a törvény által bevezetni kívánt javadalmazási rendszer a jogalkotó álláspontja szerint jobban megfelel a társadalmi igazságosságnak, hiszen aki belföldön nem végez munkát, az forintban se kapjon fizetést.

Az egyébként a tervezet előnye, hogy nem kellene tételesen elszámolni a költségekkel, igaz, eddig sem volt akkora keret, amely nagy mozgásteret engedett volna a személyes kiadásokra – írja a Hvg.hu.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.