Saját magával megy szembe a kormány

Alaptörvénybe emelték, most viszont korlátoznák a nemzeti vagyonnal kapcsolatos információkat.

MNO
2016. 03. 10. 9:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke a posta- és az MNB-üggyel kapcsolatban jelezte, hogy „az a kormánytöbbség kezdi el korlátozni a nemzeti vagyonnal kapcsolatos információkhoz való hozzáférés jogát, amely azt az alaptörvénybe emelte” – olvasható a Heti Válaszban. Az információszabadság terén nincs egységes uniós szabályozás. Így ha a kormány megváltoztatja az alaptörvényt, akkor nem kell komoly uniós retorziótól tartania – magyarázta az elnök.

A postatörvény kapcsán Péterfalvi elmondta: Németh Szilárd javaslatával az a gond, hogy a politikus bizonyos szerződéseket akart kiemelni a közérdekű adatok köréből. De a törvények csak bizonyos adatok közérdekből való védelmét teszik lehetővé, azaz teljes szerződések védelme nem lehetséges.

A jegybank ügyét érintve hangsúlyozta, a megszavazott javaslat nem veszi a figyelembe, hogy „az alapítványoknak történő MNB-juttatás miatt a pénzek felhasználására vonatkozó adatok közérdekből nyilvánosnak minősülnek”.

Mint ismeretes, előzetes normakontrollt kért Áder János köztársasági elnök az Alkotmánybíróságtól a Magyar Nemzeti Bankról, valamint a postai szolgáltatásokról szóló törvények módosításáról.

A köztársasági elnök megállapítása szerint az MNB-törvény módosításai nincsenek összhangban a közpénzekkel való gazdálkodást és a közérdekű információkat érintő alkotmányos rendelkezésekkel, emellett a változtatás visszamenőleges hatálya szemben áll a jogbiztonság alkotmányos elvével.

A Magyar Nemzet írta meg elsőként, hogy értesülése szerint Áder János köztársasági elnök nem fogja aláírni azt a törvényt, amellyel ellehetetlenítenék a jegybank közpénzfelhasználásának ellenőrzését.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.