Sokba van nekünk a kormány autómániája

Lecserélték a négy éve már lecserélt flottát. Akkor 600, most 640 millióba került.

MNO
2016. 03. 12. 19:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lap kiderítette, hogy több miniszter is szemet vetett az Orbán Viktor használta Volkswagen Multivanre, a kívánságot pedig tett követte, így az állami autóflottát ke­zelő Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF) az előző két évben tíz kisbuszt szerzett be 161,5 millió forintért.

Egyszer már volt egy hivatalosan bejelentett nagy bevásárlás: 2011-ben 600 milliót költöttek 97 Skoda Superbre, az indoklás pedig az volt, hogy mivel az állami vezetőket régi, többéves járművek szolgálják ki, amelyek sokszor lerobbannak, újakat olcsóbb venni, mint a régieket javítgatni folyton. A tavalyi nyilvántartás adatairól mi is beszámoltunk: a kormányzati vezetők összesen 144 járművet használhattak, főként Skoda Superbet (115), illetve Skoda Octaviát (11), de akadt még néhány Audi A6-os, Volkswagen Passat, Volkswagen Multivan és Ford S-Max is.

A Nol.hu most a KEF-nél érdeklődött az autóbeszerzésekkel kapcsolatban. A főigazgatóság válaszában azt írta: 2014-ben és 2015-ben is lefolytattak egy-egy közbeszerzést, mindkettőt az állami szolgálati autók fő beszállítója, a Porsche Hungaria Kft. nyerte, és mindkét alkalommal a legújabb modelleket szerezték be. Két év alatt összesen 72 autót vásároltak 640 millió forintért. Míg a VW Multivanok ára járművenként 15-16 millió forint volt, az új Skoda Superbek ára 8–9,7 millió forint között mozgott.

A Népszabadság utánajárt, hogy a miniszterek közül ki milyen típust használ. Kiderült, hogy Rogán Antal tavaly, kormányba való belépése után kapta a 2015-ben forgalomba helyezett Multivant az állami flottából, Balog Zoltán az idén válhatott meg régi autójától, és a német kisbuszt választotta Szijjártó Péter külügy- és Seszták Miklós fejlesztési miniszter is. Lázár János esetét meglepőnek nevezik, mert mint írták, a tavaly júliusban megjelent juttatási listán még egy 2014-es Skoda szerepel, a KEF viszont egy 2015 év végi beszerzésről írt lapuknak. Ebből úgy tűnik, hogy a miniszter két éven belül lecserélte a szolgálati autóját.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.