Szabadulhat a Buda-Cash alapítója

Megszüntették Pintér Zoltánnak, a Buda-Cash Brókerház alapítójának előzetes letartóztatását.

Horváth Csaba László
2016. 03. 26. 7:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem kizárt, hogy hamarosan kiszabadulhat az előzetes letartóztatásból a feltehetően százmilliárd forintos kárt okozó Buda-Cash brókercég egykori első embere. Információink szerint a Budai Központi Kerületi Bíróság ugyanis megszüntette Pintér Zoltán előzetes letartóztatását, és házi őrizetre enyhítette az üzletemberrel szembeni kényszerintézkedést, akinek azonban egyelőre várnia kell. Bagoly Bettina, a Fővárosi Főügyészség szóvivője megerősítette értesüléseinket, s elmondta, az ügyészség fellebbezést jelentett be a döntés ellen a kényszerintézkedés fenntartása és meghosszabbítása iránt. A végső szót így a Fővárosi Törvényszék mondhatja ki.

Pintér Zoltánt tavaly októberben csalás gyanújával vette őrizetbe a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda hét és fél hónappal azután, hogy a brókercég botránya kirobbant. Korábban lapunk számolt be arról, hogy Pintér – aki 2014-ben 18,5 milliárd forintos vagyonával a 33. volt a száz leggazdagabb magyar listáján – nem szerepelt a brókerház ügyének gyanúsítottjai között. Az, hogy több mint fél évig nem került a hatóságok látókörébe, azért volt meglepő, mert az üzletember 2014-ig a brókercég igazgatósági elnöke és fő tulajdonosa volt. Ráadásul a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerint a cégvezetők tudtával – akár irányításával – valósult meg a Buda-Cash feltehetően másfél évtizedre visszanyúló csalássorozata. Az MNB gyanúja szerint a Buda-Cash Brókerház valamennyi adatszolgáltatását meghamisította az elmúlt tíz évben, illetve az ügyfélpénzek jelentős részével nem tud elszámolni. Az ügynek több mint tízezer károsultja van, eddig 6,8 milliárd forintot fizettek ki 3700 pórul járt kötvényes részére.

A Buda-Casht 1995-ben alapította Pintér Zoltán, aki egyébként agrármérnökként és közgazdászként diplomázott. Az üzletember a kilencvenes évek elején került a Budapesti Értéktőzsdére, majd létrehozta a brókercéget. Az 1998-as orosz válság komoly veszteséget okozott a brókerháznak, de talpon maradt. Pintér ezután ipari és mezőgazdasági befektetésekbe is kezdett. A cég érdekeltségébe tartozik például a növény- és vetőmagtermesztéssel, szarvasmarhatartással foglalkozó Hidashát Zrt. és a Csabatáj „tojásgyár”, ami nagyobb bevásárlóközpontok beszállítója.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.