Támogatnák a fogyatékossággal élők minőségibb lakhatását

Uniós pályázat segíti majd több ezer ápoló-gondozó intézményben élő ember megfelelő otthonba költözését.

MTI
2016. 03. 17. 5:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tervek szerint az intézményi férőhelykiváltást 35 milliárd forintos keretösszeggel elősegítő uniós pályázaton azok az állami, civil és egyházi fenntartók indulhatnak – önrész nélkül –, amelyek fogyatékos személyeknek tartanak fenn nagy létszámú bentlakásos intézményeket – tájékoztatta a lapot a szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkárság.

A lap felidézi, csaknem öt éve, 2011 júniusában fogadta el a kormány azt a határozatot, amely a fogyatékos emberek részére ápolást-gondozást nyújtó szociális intézményi férőhelyek kiváltásának stratégiájáról szól, és a végrehajtást érintő feladatokat sorolja fel.

A folyamat lényege, hogy a mamutintézményekben élőket olyan kisebb, a szükségleteiknek jobban megfelelő otthonokba költöztessék, ahol a szakmai segítség mellett hozzájutnak a szociális és egyéb szolgáltatásokhoz, lehetőségük van kapcsolatokat teremteni, munkát vállalni, vagyis a társadalomba beilleszkedni és méltóbb életet élni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.