Természetfotós játszótér nyílt a Füvészkertben

Az építmény egyszerre mászóka és madárles, így a kicsik játék közben szoknak hozzá az állatok közelségéhez.

MNO
2016. 03. 27. 14:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magát a játszóteret még csütörtökön adták át ünnepélyes keretek között. Az építmény egyszerre mászóka és madárles, tehát a legkisebbek játék közben szoknak hozzá az állatok közelségéhez. A fejlesztés célja, hogy a gyermekek a televízió és a számítógép elől visszataláljanak a természet valódi értékeihez – olvasható a Jozsefvaros.hu oldalon.

A mYnest a játszótérépítéssel foglalkozó Nádland és Máté Bence, a világhírű természetfotós közös munkájának gyümölcse. Az eszköz egy zárt madárles, amit egy belülről üvegként, kívülről tükörként működő detektívüveggel szereltek fel, hogy a madarak ne vegyék észre a fotóspalántákat. A madárles teljesen vízhatlan, fűthető és mászófal vagy létra segítségével lehet rá feljutni. A torony kiegészíthető hintával és erkéllyel is, az aljában pedig egy homokozó is helyet kapott, hogy a kicsik a leskelődésen kívül játszhassanak is.

Dr. Orlóci László, a Füvészkert igazgatója az átadón elmondta, hogy terveznek egy még nagyobb mYnestet, amely több gyereket tud egyszerre befogadni.

A természetfotós játszóteret vasárnap Orbán Zoltán, Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület képviselője is méltatta az M1 csatornának. Beszélt arról is, hogy szervezetük programot indított a parlagi sas védelmére. Hangsúlyozta, hogy ez a faj a sztyeppék madara, és ennek a tájtípusnak a legnyugatibb pontja a magyar alföld. Ezért Magyarországon él a parlagi sas európai állományának 70-75 százaléka.

A program keretében az egyesület önkéntesei azon fészkek közelében táboroznak, amelyek forgalmas helyen találhatóak, így fokozottan veszélyeztettek. Abban az esetben pedig, ha bántódás éri a fészkeket, értesítik a természetvédelmi őrszolgálatot – mondta Orbán Zoltán.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.