Több pénz a fogyatékossággal élőknek

A súlyosan mozgáskorlátozottaknak nem jelent megoldást a jelenlegi gépjármű-vásárlási támogatás.

Győr Ágnes
2016. 03. 17. 10:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kilencszázezer helyett a jövőben egymillió forint támogatást vehetnek igénybe új autó vásárlásakor a súlyosan mozgáskorlátozottak, illetve más fogyatékossággal élők. Ezenkívül április elsejétől lehetőségük lesz az érintetteknek arra is, hogy amennyiben az önrészen és támogatási összegen felül a gépkocsi vásárlásához hitelt vesznek fel, úgy annak 36 hónapos törlesztési futamidejét egy alkalommal, legfeljebb három évvel meghosszabbíttassák – derül ki a vonatkozó kormányrendelet tervezett módosításából.

A tervezett változtatást üdvözli a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ), ugyanakkor a szervezet elnöke arra is rámutatott, hogy noha a jelenlegi támogatási rendszer valóban segítséget nyújt az enyhén mozgáskorlátozott, illetve egyéb fogyatékossággal élő emberek, így például a hallássérültek vagy gyengén látók számára, nem találkozik a súlyosan mozgáskorlátozottak közlekedési igényeivel. Kovács Ágnes a Magyar Nemzetnek kifejtette: új autó vásárlása esetén a támogatás kizárólag olyan modellekre vehető igénybe, amelyekben a kerekes széket használók jelentős része nem fér el, és az autók méretük miatt eleve nem alkalmasak az akadálymentesítésre. Jelentős szakadék tátong továbbá az akadálymentesítésre igénybe vehető támogatás nagysága (kilencvenezer forint – a szerk.) és a szükséges átalakítások valódi költségei között. – Egy elektromos kerekes székkel közlekedő személy számára például már pusztán az, hogy beemelőszerkezettel lássa el az autóját, kétmillió forintos kiadást jelent – fejtette ki az elnök. Kovács Ágnes szerint folyamatosan egyeztetnek az ügyben az Emberi Erőforrások Minisztériumával, és az eddigi jelek szerint a szaktárca nyitott a problémák orvoslására. A MEOSZ javaslatára várhatóan a jövőben olyan új konstrukciót hoznak létre, amely – a jelenlegi támogatási forma meghagyása mellett – kifejezetten a súlyosan mozgáskorlátozottak számára jelentene hosszú távon megoldást.

A kormány 2012 szeptemberében terjesztette ki a gépkocsi-vásárlási támogatásra jogosultak körét a mozgássérültekről valamennyi fogyatékossággal élőre. Akkor új gépjármű esetén 900 ezer forintra, használt jármű, három- vagy négykerekű segédmotoros kerékpár, illetve gépi meghajtású kerekes szék vásárlásához 600 ezer forintra emelte az igényelhető összeget. A kérelmet a lakóhely szerinti megyei Kormányhivatal Gyámügyi és Igazságügyi Főosztályán lehet benyújtani évente kétszer. A március 31-ig benyújtott igényekről június 15-ig, míg a szeptember 31-ig beadott kérelmekről december 15-ig hoznak döntést. A kérelemben meg kell jelölni, használt vagy új gépjárműre igényeljük-e a pénzt, ahogy azt is, hogy maga jogosult vagy valaki más vezeti-e majd az autót. A támogatás felhasználásával Suzuki Swift 1,2 GL, Suzuki S-Cross, illetve Suzuki Vitara 1.6 GL típusú gépjárműveket lehet vásárolni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.