Tölgyessy: Ismétlődő lemaradás jöhet

Az elemző szerint a nyugatos közjáték után visszatértünk a társadalom korábbi előtörténetéhez.

MNO
2016. 03. 16. 18:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Minden szinten az államot akarja erősíteni Orbán Viktor, amit mutat az állami tulajdon, valamint a hatalomhoz kötődő vállalkozások helyzetbe hozása is. Ez az egyébként, amit az ellenzék rendszerszintű korrupciónak lát – olvasható Tölgyessy Péternek a Tárki kötetében megjelent tanulmányában, amit a Hvg.hu szemlézett. Az egykori SZDSZ-es, majd 1998 és 2006 között fideszes politikus szerint a Fidesz a jövedelmeket, az üzleti és médialehetőséget, valamint a művészeti erőforrásokat is kedvezményezettjeinek csoportosítja át. Növelték a versenyszférában is az állami tulajdon szerepét, amit „mindenki más jó eséllyel rendszerszintű korrupciónak lát”.

Tölgyessy szerint a miniszterelnök, ahol csak teheti, centralizál, és nem hisz a piaci automatizmusokban, illetve az uralomgyakorlás indirektebb formáiban. Felülről irányított gépezetbe fogták össze például a közoktatást, az egészségügyet és a helyi közigazgatást is – írta.

Az elemző szerint Orbán az egész társadalom világlátását módszeresen indoktrinálni próbálja, és a művészeket, véleményformálókat az udvari értelmiségi szerep felé irányítja.

Eredeti alkotás az, hogy Orbán a bajokra „az emberek” vágyaihoz igazodó megoldásokat ígér, de a történelmi ösztönökhöz, mítoszokhoz és illúziókhoz igazított módszer nyelvében és kategóriáiban benne vannak a két világháború közti időszak állításai, a Kádár-korszak népi piacellenessége, valamint az ötvenes-hetvenes évek marxista szemináriumai.

Válság idején ugyanakkor cselekvőképes kormányzati stabilitást ad az Orbán-kormány Tölgyessy szerint „hatalmi erejével, módszeres félelemkeltésével, valamint hallatlan bűnbakképző képességével valahogyan mégiscsak egyben tartja a kudarcaitól sérült, végletekig megosztott nemzeti közösséget”. Az elemző úgy látja, a nyugatos közjáték után így visszatértünk a társadalom korábbi előtörténetéhez, pedig kétséges, hogy a Nyugat évszázados tapasztalatai és a polgárosodás civilizációs vívmányai ellenében tartósan előre tud jutni az ország. „Félő, hogy minden diadalmasnak tűnő előrehaladás egy történelmileg újra veszélyes zsákutcának bizonyuló rendszerben történik, ami a XX. században ismétlődő lemaradást hozott az országnak.”

A Tárki kötetében olvasható Stumpf István alkotmánybíró némileg kormánykritikus írása is, amiről már korábban beszámoltunk. Stumpf szerint „az alkotmányozó többség magabiztosságával, rohamtempóban törvények százait fogadtatta el, a korábban oly fontosnak tartott jogállami értékek alárendelődtek a vegytiszta hatalmi érdekeknek és rendszerépítő politikai célkitűzéseknek”.

A kiadványban szerepel Szelényi Iván írása is, aki azt írta: „a hatalmat Magyarországon s általában a posztkommunista világban a politikai osztállyal szövetséges nagyburzsoázia gyakorolja.” A szociológus nemrég a Magyar Nemzetnek is interjút adott, ahol arról beszélt: nem nép-, hanem tőkebarát az orbáni politika.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.