Tovább vizsgálja az ÁSZ a BKK-t

Az Állami Számvevőszék szerint a Budapesti Közlekedési Központ Zrt.-t „folyamatában alakították ki”.

MTI
2016. 03. 10. 12:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ÁSZ megállapításai szerint a BKK gazdálkodásának szabályozottsága, vagyongazdálkodási tevékenysége és a közfeladat ellátását szolgáló vagyon nyilvántartása összességében szabályszerű volt, ám hiányosságokat találtak a pótdíjakkal kapcsolatban. Közölték: a 2010-es 4 milliárdról 2014 végére 19,4 milliárd forintra nőtt a pótdíjkövetelés, és ennek csupán öt százalékát sikerült beszedni.

Horváth Margit felügyeleti vezető a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a BKK létrehozása, a több mint ezer BKV-alkalmazott átvétele szabályos volt, összességében szabályszerű tulajdonosi joggyakorlást mutattak ki, és noha az első két esztendőben voltak hiányosságok a számvitel szabályozottságában, ezek később már nem jelentkeztek.

A BKV Zrt. mint szolgáltató és a BKK Zrt. mint megrendelő szerződésekben nagyon jól rendezték a kapcsolataikat, és e szabályos szerződések szerint működtek – jelentette ki a felügyeleti vezető, aki szólt arról is: megfelelő szabályozottsággal és az előírásokat betartva tett eleget a nagyprojektek előkészítésével kapcsolatos feladatainak a BKK.

Ugyanakkor azt állapították meg, hogy az új konstrukció ellenére nem sikerült rendszerszinten megoldani a BKV eladósodottságát, bár az ellenőrzési időszak lezárulta után „komoly további kormányzati támogatással szinte lenullázták a hosszú lejáratú hiteleiket” – tette hozzá.

Közölte, hogy a BKV fejlesztéseinek, azok pótlásainak elmaradása, a járműpark és az infrastruktúra elhasználtsága az ellenőrzött időszakban egyes területeken már szinte a közlekedés biztonságát veszélyeztette, a használhatósági fok javulása 2014-ben, a 4-es metró üzembe helyezésével jelentkezett.

Böröcz Imre felügyeleti vezető jelezte: a debreceni és a miskolci városi közlekedési társaság utóellenőrzése során azt tapasztalták, hogy a cégek a korábbi vizsgálatot követően kidolgozott intézkedési tervben foglaltakat határidőre elvégezték, ugyanakkor a szegedi cég a feladatok döntő hányadát, a budapesti azok többségét hajtotta végre.

Holman Magdolna, az Állami Számvevőszék tervezési vezetője a sajtótájékoztatón arra emlékeztetett, hogy paradigmaváltást hozott munkájukban az Alaptörvény és az új számvevőszéki törvény, mert azok véget vetettek „a következmények nélküli ellenőrzés időszakának”.

Mint mondta, az ÁSZ 2011-től ellenőrizheti az önkormányzati cégeket, a most utóellenőrzésen vizsgált négy vállalat pedig a közlekedési társaságok első körös vizsgálatának volt részese.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.