Türelemre int kilenc iskolaigazgató

Felhívásban kértek időt a hivatalos tárgyalások lefolytatására.

MTI
2016. 03. 22. 16:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kilenc intézményvezető által aláírt, az MTI-hez kedden eljuttatott közös közleményben az áll: a közoktatás helyzetével kapcsolatos tiltakozások hatására személyi változások történtek, megkezdődött a párbeszéd az oktatásirányítás és a pedagógusok között.

Mint az aláírók visszaidézik: 2015 novemberében jelent meg a miskolci Herman Ottó Gimnázium tantestületének nyílt levele, amelyhez sok közösség és magánszemély is csatlakozott, „elindítva ezzel azt a folyamatot, amelynek során az oktatásirányítás – felismerve több hibás döntését és annak következményeit – hozzálátott a rendszer átalakításához”.

A szakmai alapú megbeszéléseket azonban „politikai indíttatású megnyilvánulások zavarták meg”. Egyrészt a hozzá nem értő és félrevezető elemzések, másrészt egyes csoportok és emberek „felhatalmazás nélküli, gyakran szakmai alapokat nélkülöző, vagy pártpolitikai indíttatású megszólalásai” – sorolják.

Úgy folytatják: „adjunk időt” a hivatalos tárgyalások lefolytatására – „köznevelési kerekasztal, kormány és sztrájkbizottság”, valamint bizalmat az új oktatási államtitkárnak, aki „elődeivel ellentétben partnernek tekinti a pedagógusokat”.

Mint állítják, nem várható, hogy néhány hét alatt minden kérdésben megállapodás születik. Egyes problémák alaposabb kutató- és tervezőmunkát igényelnek – fogalmaznak, példaként említve a NAT átalakítását és a tanulók túlterheltségének kérdését.

„Várjuk a tárgyalások eredményét, a megállapodások mielőbb nyilvánosságra hozatalát!” – jelentik ki az aláírók, majd közleményüket zárva hozzáteszik: „én addig is tanítanék...”

A közleményt a Béke Ligeti Általános Iskola, Speciális Szakiskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, a Petőfi Sándor és Dózsa György Magyar–Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, az Eötvös József és Liszt Ferenc Általános Iskola, az Izsák Imre Általános Iskola, az Öveges József Általános Iskola, a Nyitott Ház Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, a Zalaegerszegi Kölcsey Ferenc Gimnázium, a Zalaegerszegi Városi Középiskolai Kollégium, valamint a Zalaegerszegi Zrínyi Miklós Gimnázium intézményvezetője írta alá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.