Új nyomozást indítottak az Uber ügyében

Az adóellenőrzések során új információ került a kockázatelemzők birtokába.

MTI
2016. 03. 08. 19:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A NAV a távirati iroda érdeklődésére azt közölte: az adóellenőrzések során olyan új információ került a kockázatelemzők birtokába, amelyet azonnal továbbítottak a hivatal illetékes bűnügyi főigazgatóságának. „A pénzügyi nyomozók az eddig nem ismert, nyomozást érdemben befolyásoló adatok alapján a mai napon új nyomozást indítottak az Uber-ügyben” – fogalmaztak.

Szombaton azt közölte a NAV, hogy bűncselekmény hiányában elutasították az Uber ügyében költségvetési csalás miatt tett feljelentést.

Az ügyészségre február elején érkezett feljelentés nagy összegű költségvetési csalás miatt. A Budapesti V. és XIII. Kerületi Ügyészség a feljelentés kiegészítését rendelte el, mert a feljelentésben szereplő adatok alapján a nyomozás elrendeléséről vagy a feljelentés elutasításáról nem lehetett megnyugtatóan állást foglalni.

Az Uber Hungary Kft. 2014 novemberében kezdte meg magyarországi működését, a cégnek 26,203 millió forint nettó árbevétele és 4,071 millió forint vesztesége volt tavaly a nyilvánosan hozzáférhető cégadatok szerint.

Az okostelefonokra letölthető utazásmegosztó alkalmazással az autósok és az utasok neten találhatnak egymásra, és a viteldíjat is a rendszeren keresztül rendezik az ügyfelek. Az Uber-sofőrök magyarországi számlájukra kapják meg bevételeiket.

A taxitársaságok tiltakoznak az Uber működése ellen, mondván ugyanolyan személyszállítási szolgáltatást végeznek, mint ők, miközben nem felelnek meg a taxisokra vonatkozó szabályoknak. A vállalat ugyanakkor azt állítja, hogy az Uber nem taxi-, hanem technológiai rendszer, a társaság informatikai cég, amely olyan netes piacteret üzemeltet, amelyen keresztül különböző jellegű szolgáltatások működnek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.