Újranyitnak három vasúti átkelőt a horvát–magyar határon

A határátkelők újbóli megnyitása a két ország közötti belügyi kapcsolatok javulását is jelenti.

MTI
2016. 03. 07. 13:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A megállapodás szerint a Murakeresztúr–Kotoriba (Kotor), a Gyékényes–Koprivnica (Kapronca) és a Magyarbóly–Beli Manastir (Pélmonostor) vasúti átkelőt nyitják meg újra hétfőn, ezeket korábban a migránsválság nyomán zárták be – közölték sajtótájékoztatójukon.

Mindkét belügyminiszter úgy vélekedett, hogy a vasúti határátkelők újbóli megnyitása a két ország közötti belügyi kapcsolatok javulását is jelenti.

Vlaho Orepic olyan konstruktív tárgyalásnak nevezte eszmecseréjüket, amely új fejezetet nyit a két ország belügyi kapcsolataiban, és egyben Európa biztonságát is erősíti. Horvátország a migránsválság kezelésében is partnert lát Magyarországban – tette hozzá.

Arról is szólt, hogy a Horvát Köztársaság a schengeni övezethez csatlakozás folyamatában számít Magyarország támogatására, és át akarja venni ezzel kapcsolatos tapasztalatait. A belügyi együttműködés folytatódhat olyan területeken is, mint az idegenforgalom és az aknamentesítés – mondta Vlaho Orepic.

Pintér Sándor emlékeztetett arra, hogy az elmúlt években szoros együttműködés volt belügyi területen a két ország között. Példaként említette, hogy magyar rendőrök járőröztek adriai üdülőhelyeken, valamint közös járőrszolgálatot teljesítettek magyar és horvát rendőrök a közös határ mentén. Ez az együttműködés bűnügyi területre is kiterjedt – tette hozzá.

E helyzet fennmaradását akadályozta a migránsválság, ám az ellentétek feloldásában előrehaladtak a tárgyalások, ezt jelzi, hogy újranyílik hétfőn a három lezárt vasúti határátkelő – mondta Pintér Sándor.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.