Vasárnapi boltzáras tüntetés lesz a nemzeti ünnepen

Nyakó István pénteki sajtótájékoztatón közölte, hogy demonstrációt szerveznek az NVI épülete elé.

MTI
2016. 03. 11. 12:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) székháza előtt tartott sajtótájékoztatón Lukács Zoltán, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese elmondta: egyik beadványukban azt kérik a Kúriától, hogy semmisítse meg az NVB azon döntését, amellyel a népszavazást kezdeményező magánszemély – Erdősi Lászlóné – beadványát hitelesítették. A másik beadványban azt kérik – folytatta –, hogy a szocialista Nyakó István népszavazási kérdéséről hozott NVB-döntést a Kúria semmisítse meg és hitelesítse a kérdést.

Lukács Zoltán emlékeztetett arra, hogy a beadványokat az NVI továbbítja a Kúriának, amelynek kilencven napja van dönteni.

A frakcióvezető-helyettes közölte, a Kúriának kiemelten nagy felelőssége van, nem csak jogszabályt kell értelmeznie. A döntése látleletet ad arról, hogy Magyarországon milyen állapotban van a jogállam, lehet-e még jogállamról beszélni – hangsúlyozta. Szerinte február 23-án törvénytelenség történt az NVI épületének előterében.

Nyakó István azt mondta, a fő kérdés továbbra is az, lesz-e népszavazás arról, hogyan akarják nagykorú állampolgárok eltölteni a hétvégéjüket. Közölte, azért tartanak ki, hogy biztosítsák minden magyar állampolgárnak a népszavazás jogát.

Elmondta: a Kúria vagy Erdősi Lászlóné vagy az ő kérdését hitelesíti, de hozhat olyan döntést is, hogy mind a kettőt elutasítja. Utóbbi estben – tette hozzá – újra az NVI előtt fognak állni úgy, mint „a fekete kedden”, amikor a rendőrség mellett az NVI vezetője is azt mondta, nem volt mozgástere intézkedni.

 

Nyakó István jelezte azt is, hogy március 15-én demonstrációt tartanak az NVI előtt.

Lukács Zoltánt kérdezték arról, hogy Kubatov Gábor Fidesz-alelnök azt mondta, nem ismeri azokat a férfiakat, akik az NVI-nél megjelentek. A szocialista politikus azt mondta: Kubatov Gábor semmit sem cáfolt, csak tagadott.

Hozzátette, a sajtóban tucatszámra jelentek meg hírek a Fradi Securityvel összefüggésben, amelyhez pedig „nyilvánvalóan egyetlen pártnak van köze, a Fidesznek”, a párt alelnökén, Kubatov Gáboron keresztül. A politikus az FTC elnöke is.

Lukács Zoltán megismételte pártja álláspontját: nem az az elsődleges kérdés, kik voltak ezek a fiatalemberek, hanem hogy kik küldték őket az NVI-hez.

Az MSZP is támogatja, hogy jöjjön létre vizsgálóbizottság az ügyben, ha annak felállítását nem szavazza meg a Fidesz, akkor az beismerő vallomás, és az egész ország joggal gondolhatja azt, hogy hozzájuk kötődik az ügy – vélekedett.

Február 23-án tömegjelenet volt az NVI Alkotmány utcai épületénél, többen ott várták, hogy a Kúria honlapján megjelenjen a végzés arról, elutasítja-e a vasárnapi boltzár ügyében benyújtott népszavazási kezdeményezést, és ha igen, akkor elsőként adhassák le kérdésüket. Végül elsőként egy magánszemély – Erdősi Lászlóné – adta le kérdését, négy másodperccel megelőzve Nyakó Istvánt. A szocialisták szerint mindez úgy fordulhatott elő, hogy több „kopasz férfi” akadályozta politikusukat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.