Vizes vb: milliárdokat csoportosítanak át

A cél a sportlétesítmények fejlesztése.

MNO
2016. 03. 03. 19:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormány határozata szerint 7 milliárd 141 millió forintot a Nemzeti Olimpiai Központ-beruházás támogatására szánt összegből csoportosítanak át vízisport-létesítmények megújítására, valamint kiemelt sportegyesületek sportlétesítmény-fejlesztéseire – írja az MTI.

Emellett a határozatban felszólítják a nemzetgazdasági minisztert és a nemzeti fejlesztési minisztert, hogy gondoskodjanak 1 milliárd 362 millió forintnyi forrás biztosításáról a jövő évi költségvetés tervezésekor.

A határozathoz csatolt táblázat szerint a fejlesztések érinteni fogják a Császár-Komjádi Sportuszodát, a margitszigeti uszodákat (Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszoda és Széchy Tamás Uszoda), a balatonfűzfői Balaton Uszodát és a BVSC-uszodát.

A dokumentumban felszólítják a nemzeti fejlesztési minisztert, hogy kössön támogatási szerződést a vizes vb létesítményei építtetőjének kijelöléséről, valamint a toronyugrás céljából létesítendő óriás ugrótorony létesítését szolgáló ingatlanok meghatározásáról.

Tavaly április elején Gyárfás Tamás szervezőbizottságának elnöke 25 milliárd forintra becsülte a 2017-es úszó-világbajnokság megrendezésének költségét – írta a Hír TV. A központi uszoda alapkövét egy hónappal később rakták le a Dagály strandon. Az illetékes kormánybiztos akkor már magasabb összeget említett. „Ennek a költsége olyan harminc-egynéhány milliárd forint lesz három év alatt” – mondta Fürjes Balázs.

Egy május végén megjelent kormányhatározatban már 49 milliárd forint szerepelt. A költségek megduplázódását a kancelláriaminiszter – egyebek mellett – azzal magyarázta, hogy a kiadások nem öt évre oszlanak el, hanem csak kettőre, hiszen Magyarország eredetileg 2021-ben rendezett volna világbajnokságot, nem pedig 2017-ben.

A nemzetgazdasági miniszter szerint nincs ellentmondás a nyilatkozatokban. „Csak van, amikor a kérdés egy konkrét, ennek a fejlesztésnek a keretén belül megvalósuló beruházásra vonatkozott, s van, amikor meg a teljes összegre” – mondta.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.