A DK a PestiSrácok cikkei nyomában

Közpénzből fizette a fideszes vezetésű V. kerületi önkormányzat a PestiSrácok.hu portált?

Hutter Marianna
2016. 04. 04. 14:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az adófizetők pénzén fizette a fideszes vezetésű V. kerületi önkormányzat a PestiSrácok.hu című kormányközeli hírportált – állította tegnap közleményében a Demokratikus Koalíció (DK). Mint írták, végelszámolás elindításával akarták eltüntetni a bizonyítékokat, de a DK közérdekű adatkérelem címén kiperelte a szükséges dokumentumokat. A felszámolócég által megküldött iratok szerint 2014 májusától novemberéig a Rogán Antal vezette önkormányzat cége havi egymillió forintot fizetett többfajta megrendelésre a PestiSrácok.hu-nak. Ezért cserébe cikkeket írtak, olykor a politikai ellenfelet lejáratni szándékozó írásokat is. A DK ezért hűtlen kezelés gyanúja miatt bejelentést tesz az ügyészségen.

Kerék-Bárczy Szabolcs a Magyar Nemzet megkeresésére azt nyilatkozta: a teljesítési igazolások közt nyilvánvalóan nem szerepel olyan cikk, amely konkrétan a politikusok lejáratására irányulna, de a 2014-es választási kampány során az oldalon több ilyen írás született, „csak és kizárólag azzal kerültek a hírekbe”.

Megkeresésünkre Huth Gergely, a portál főszerkesztője közölte: nem a PestiSrácok.hu, hanem a kiadója, az Insider Média Kft.-t többségében tulajdonló Gerilla Press állt szerződésben az V. kerülettel. Ennek keretében legalább heti egy anyagot készítettek kimondottan belvárosi, kulturális és életmód témákban, amelyek végén feltüntették, hogy a cikkek a Váci utca Bevásárlónegyed Nonprofit Kft. megbízásából készültek. A kérdésre, hogy születtek-e a kerület ellenzéki politikusait lejárató írások is, úgy felelt: „természetesen nem”. Hozzátette: nem kellett semmit kinyomozni a szerződéssel kapcsolatban, ugyanis még 2014-ben a Váci utca Bevásárlónegyed Nonprofit Kft. felügyelőbizottságának ellenzéki tagja kikérte ugyanezeket az iratokat, a vizsgálat során pedig mindent rendben találtak. Elmondta, jelenleg is vannak állami megrendeléseik, de mostanában cikkek helyett inkább hirdetésekre szerződnek.

A PestiSrácok.hu, illetve kiadója korábban szerződésben állt a Miniszterelnökséggel, a Belügyminisztériummal, a Fidesz-frakcióval, és cikksorozatot készített a földművelésügyi tárca megbízásából is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.